Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Linnéa Claeson prisas – av FN-förbundet

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Handbollsspelaren och nätaktivisten Linnéa Claeson prisas av Svenska FN-förbundet för sitt arbete mot sexuella trakasserier.

Får pris.
Foto: Bo Bergendal
Får pris.

Handbollsspelaren Linnéa Claeson driver sedan en tid tillbaka instagramkontot ”Assholesonline” där hon synliggör sexism, hat och kränkningar. Hon har blivit känd som aktivist mot sexuella trakasserier och nu ska hon prisas för sitt arbete.

I år tilldelas hon Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, skriver FN-förbundet i ett pressmeddelande.

Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier”, lyder motiveringen.

”Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete”

Hon ska få ta emot priset idag på torsdagen under ett seminarium om mäns hat mot kvinnor på nätet. Priset har tidigare gått till Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad.

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i pressmeddelandet.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.