Sverige klart för EM

avBilly Hammer

Publicerad:
Uppdaterad:

Den ryska målvakten höll på att bli ett spöke.

Men i den andra halvleken höjde sig Sverige och vann med 25–21, vilket innebär att laget är klart för EM i Kroatien.

– Det är otroligt skönt att lyckas göra det på så kort tid som möjligt, säger assisterande förbundskaptenen, Martin Boqvist till Sportbladet.

I onsdags möttes Sverige och Ryssland i kvalet till handbolls-EM. Då lyckades Sverige relativt komfortabelt plocka med sig segern hem ifrån St Petersburg.

Då slutade matchen 29–21 och en av Sveriges bästa spelare var målvakten, Mikael Appelgren. Han räddade 50% av skotten och även de första fem i matchen vilket gav Sverige en smakstart.

I kvällens match ställdes Sverige återigen mot Ryssland. Den här gången på hemmaplan i Saab Arena.

Men det var inte bara spelplatsen som skiljde sig från matchen i onsdags. Sverige fick en betydligt tuffare start på matchen och istället var det Rysslands målvakt, Dmitry Pavlenko, som dominerade i första halvlek.

Det gjorde att Ryssland tidigt tog kommando i matchen. Men Sverige lyckades hänga med målmässigt efter att Ryssland slarvat bort flera anfall.

Räddade mer än 50%

I den andra änden av planen hade Sverige problem att få bollen förbi Rysslands målvakt som räddade mer än 50% av skotten i första halvlek.

Trots det tog Sverige sin första ledning efter 18 minuter när Andreas Nilsson gjorde 8–7 från linjen. Trots det lyckades Ryssland vända tillbaka och gå till halvtidsvila med en 11–10-ledning.

En av få svenska utespelare som var lyckosam under den första halvleken var mittsexan Jesper Nielsen. Han var tillbaka efter att ha missat den förra matchen mot Ryssland på grund av strul med visumet.

Fick igång kontringsspelet

I den andra halvleken startade Sverige starkare, även om Rysslands målvakt fortsatte att skrämma de svenska skyttarna till en början. Den han inte lyckades skrämma tillräckligt var den tidigare Guif-spelaren, Mattias Zachrisson. Han satte 7 av 8 skott och blev Sveriges bästa målskytt i matchen.

I andra halvlek lyckades också Sverige bättre med kontringsspelet. Det gjorde att de lyckades rycka ifrån målmässigt och med cirka tio minuter kvar ledde Sverige med sex bollar.

Sverige höll distansen matchen ut och vann med 25–21.

Segern var den fjärde av fyra möjliga, vilket innebär att Sverige nu är klara för EM i Kroatien.

”Så här det är bäst att vinna”

– Det är otroligt skönt att lyckas göra det på så kort tid som möjligt. Tidigare har vi haft mycket flow, men inte idag. Vi lyckades ändå kriga oss till en seger och det är så här det är bäst att vinna handbollsmatcher, säger assisterande förbundskaptenen, Martin Boqvist till Sportbladet.

Nu ser Boqvist fram emot mästerskapet i Kroatien och han ser även fördelar med att ha lyckats kvalificera sig snabbt.

– Fantastiskt. Kroatien är ett riktigt handbollsland. Men först har vi landskamper i juni som vi nu kan planera lite annorlunda genom att till exempel vila spelare, säger Boqvist.

Ryssland, Slovakien och Montenegro gör nu upp om den andra direktplatsen. Där har alltså Sverige kvar en match mot Slovakien och en mot Montenegro.

EM spelas i januari.

Foto: TT

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM