Leif GW Persson: ”En rejäl tavla”

avOskar Forsberg

NYHETER

LÅNGSHYTTAN. En vecka efter att Therese Palmkvist, 31, anmälts försvunnen var polisen på plats och spärrade av fastigheten i Långshyttan.

Men inte förrän i går, ytterligare en hel vecka senare, hittade man den döda kroppen.

– Det är en rejäl tavla de har gjort här, säger kriminologen Leif GW Persson.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtrom
Campingen där mannen som misstänks för människorov ska ha bott.

En förundersökning om mord har nu inletts efter att Dalapolisen hittat en kropp vid försvunna Therese Palmkvists hus i Långshyttan.

Kroppen är ännu inte identifierad men polisens utredare och åklagare Kristoffer Magnusson misstänker att det är Therese som man har hittat.

Huset spärrades av och genomsöktes av polis redan för en vecka sedan, men det var inte förrän igår som man hittade kroppen.

”Skulle ha reagerat tidigare”

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson är kritisk till polisens arbete och frågar sig hur det kunde ta en hel vecka innan man upptäckte att det låg en död kropp i huset.

– Det behöver man inte vara kriminolog för att uttala sig om, det är naturligtvis helt åt helvete att det tog så lång tid. Bortsett från tavlan med kroppen skulle de dessutom reagerat mycket tidigare efter försvinnandet, säger han.

Leif GW Persson hävdar att man skulle ha haft med sig en hund redan vid första besöket i huset.

– Man har med fördel med sig utrustning som är anpassad till uppdraget. Andra gången de var där hade de väl drabbats av den insikten, säger han.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Leif GW Persson.

Det sena fyndet kan få betydelse för den fortsatta utredningen.

– Om man nu lyckas gripa den misstänkte gärningsmannen så vill man naturligtvis pröva hans alibi. Man vill veta när, var och hur det här skedde och det har försvårats avsevärt nu, säger han.

– Det är en mycket sorgesam historia det här. Man ger gärningsmannen favörer som han annars inte skulle haft.

Inte första gången

Det är inte första gången som polisen i Dalarna missar viktiga saker i en mordutredning. 2003 försvann den 26-åriga tvåbarnsmamman Marie Samuelsson i Äppelbo.

Även i den utredningen tog det tid innan man hittade kroppen. Leif GW Persson minns hur det gick till.

– De hade bundit en jycke utanför huset som stod och skällde vid fastigheten. Den skällde på några kaniner i en bur, som naturligtvis var ditställd för att dölja spåren efter kroppen, säger han.

Det tog över två månader innan kroppen hittades.

– Det var också mycket taffligt skött, säger Persson.

Polisen: Kroppen var dold i huset

I en intervju med Aftonbladet uppger åklagare Kristoffer Magnusson att kroppen måste legat vid huset hela tiden, eftersom fastigheten varit avspärrad.

Leif GW Persson är inte lika säker på det.

– Det är inte ovanligt att gärningsmän flyttar på kroppar. Det finns fall där en kropp flyttats två gånger, säger han.

Stefan Dangardt på polisen i Dalarna tycker inte ”det är så konstigt” att man inte hittade kroppen vid det första tillfället. Man hade inte heller tillgång till någon hund.

– Uppdraget då var att söka efter indikationer var den här kvinnan hade tagit vägen. I går fick vi tillgång till en specialutbildad hund. Hunden kunde hitta kroppen som fanns dold i huset.

Vad har detta för betydelse för den fortsatta utredningen?

– Det är svårt att spekulera i.

ARTIKELN HANDLAR OM