Tunga MP-politiker kräver svar: ”Lägg korten på bordet”

Av: Olof Svensson

Publicerad:

SAMHÄLLE

MP-tjänstemannen ansågs utgöra en säkerhetsrisk efter misstänkta rysskopplingar.

Nu kräver två MP-ledamöter att partiet lägger alla kort på bordet och berättar vad som låg bakom bedömningen.

– De måste förklara sig. Vi kan inte ha den här typen av häxprocesser, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

1 av 4

Aftonbladet avslöjade i februari att en tidigare politisk tjänsteman i riksdagen fått sluta på grund av att han utgjorde en säkerhetsrisk. Mannen, som arbetade för Miljöpartiet, lämnade sin tjänst 2015. Enligt flera MP-källor var anledningen misstänkta kopplingar till Ryssland.

Miljöpartiet har hittills vägrat att kommentera vad som låg till grund för beslutet.

Nu kräver flera tunga MP-politiker svar.

– Man måste ha en grund för sådana här allvarliga anklagelser. Annars blir det en häxprocess, säger Annika Lillemets.

En viktig fråga för partiet

Annika Lillemets berättar att hon, riksdagsledamoten Valter Mutt och den tidigare tjänstemannen träffade den ryska ambassadören i Sverige 2015. Lillemets var då ersättare i utrikesutskottet. Före mötet informerade hon och Mutt tjänstemannens chef om att mötet skulle äga rum. En kort tid efteråt fick tjänstemannen en varning.

– Hans chef sa ingenting till oss utan lämnade in en varning till honom, en varning om säkerhetsrisk, säger Annika Lillemets.

Vad sades under mötet?

– Det var inget märkligt. Ambassadören talade och vi lyssnade. Det var kunskapsinhämtning, precis som vi lyssnar på alla möjliga andra ambassadörer. Det hör till vår uppgift att vi håller oss uppdaterade om utrikesfrågor. Vi kan inte låta oss begränsas av russofobi.

Kan det vara något annat som ligger bakom bedömningen, något som du inte känner till?

– Det här är det enda som jag känner till. Finns det något mer, om Säpo har en utredning, så måste vi få veta det.

Annika Lillemets kräver nu att MP:s kansliledning lägger alla kort på bordet. Om kansliet inte svarar vill hon att partiledningen svarar istället.

– De måste gå ut och berätta om det finns någon substans i det här. I första hand ska de inblandade svara. Men det är en viktig fråga inte bara för partiet utan för samhället i stort att vi reder ut det här nu.

McCarthyism

Även riksdagsledamoten Valter Mutt är kritisk till Miljöpartiets bedömning. Han säger till Ekot att bedömningen gränsar till russofobi.

– Jag tycker inte att det här är anklagelser som man på lösa grunder ska häva ur sig. Det är alldeles för allvarliga saker. Vi ska inte peka ut folk á la McCarthyismen på 50-talet, säger han till Ekot.

Aftonbladet har varit i kontakt med Valter Mutt men han vill inte utveckla resonemanget mer.

Den tidigare MP-tjänstemannen skriver i ett mejl till Aftonbladet att han avslutade sin anställning på MP:s kansli efter en uppgörelse med arbetsgivaren och att han fick ett avgångsvederlag. Bakgrunden till att han slutade var en relation med en annan medarbetare.

Har en sekretessuppgörelse

”I min tjänst ingick att träffa den ryska såväl som många andra länders ambassader. Jag följde med som rådgivare åt de riksdagsledamöter som stod för mötet. Så var även fallet i det möte du nämner. Den dokumentation som finns runt detta har jag en sekretessuppgörelse med min tidigare arbetsgivare om, så den lämnar jag inte ut.” skriver han i ett mejl.

Gustav Fridolins pressekreterare hänvisar kommentarer till MP:s kanslichef Anna Stenvinkel. Hon hänvisar till sitt tidigare uttalande, att det rör sig om ett personalärende och att partiet aldrig kommenterar sådana ärenden.

Publicerad:

LÄS VIDARE