Svenske debutanten fick tränaren att jubla

avPer Bjurman

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

NEW YORK. En bunt nya svenska rookies presenterade sig i NHL under lördagen.

Jakob Forsbacka Karlsson, Gabriel Carlsson och Rasmus Andersson spelade alla sin allra första NHL-match.

– En väldigt häftig upplevelse, säger Carlsson efter efter en debut som fick Columbus-coachen John Tortorella att jubla.

NHL:s grundserie närmar sig sin epilog och många av lagen som redan är klara för playoff passar på att vädra sina trupper och låter unga nykomlingar spela medan stjärnor som behöver ladda om batterierna får vila.

Det har varit lett till att ett flertal svenska rookies fått begå NHL-debut på slutet och under lördagen var det dags för ytterligare en hel trio.

Först gjorde Jakob Forsbacka Karlsson – som spelat junior- och college-hockey i Nordamerika i fyra säsonger – sin första match med Boston Bruins, mot självaste Washington Capitals.

– Han var bra i positionsspelet men han spelar mot män nu och måste lära sig att vara hårdare i närkampsspelet. Så är det för alla unga spelare som kommer upp, säger coachen Bruce Cassidy till klubbens hemsida.

Jakob själv – som de förstås älskar att kalla ”JFK” i USA – tycker att det gick okej.

– Det är såklart en liten omställning, alla är bättre och starkare. Men jag kände mig mer och mer bekväm för varje byte, säger den 20-årige stockholmaren.

Boston förlorade med 3-1.

”Imponerad från första bytet”

I Columbus bortamatch mot Philadelphia fick backen Gabriel Carlsson, som lämnade Sverige när Linköpings SHL-säsong var över, sin första chans.

Även han fick uppleva en förlust  – med 2-4 – men den unge östgöten gjorde intryck på omvittnat hårdföre coachen John Tortorella.

– Jag var imponerad redan från första bytet, det gick att se att han inte var timid utan försökte göra skillnad i varje byte och det är väldigt upplyftande nu när playoff närmar sig, säger ”Torts” och låter ju därmed indikera att Gabriel kommer få spela även i de stora matcherna.

Själv är han nöjd bara med att ha fått ett första smakprov på världens bästa liga.

– En väldigt häftig upplevelse, och jag är rätt nöjd. Jag tycker att jag och Seth Jones hade bra kemi fast vi aldrig spelat ihop tidigare, säger han till hemsidan.

Tidigt i morse var det dags för Malmö-backen Rasmus Andersson, som också spelat några år i nordamerikanska juniorligor och den här säsongen fått 50 AHL-matcher under bältet, att begå sin debut med Calgary.

Han gjorde 23 byten och spelade 18 och en halv minut.

Calgary, ja. De förlorade nattens grundserieavslutning mot San Jose med 3-1, men det gjorde inte så mycket, för i och med att Nashville tidigare under kvällen förlorade mot Nashville det stod redan klart att Flames tar den andra wild card-platsen i väst – och Nashville den andra.

Det betyder att Nashville får gå upp mot Chicago i första playoff-omgången och Calgary mot ettan i Pacific.

Vad den ettan heter är dock inte riktigt klart ännu. Edmonton slog nämligen Vancouver i natt – Oscar Klefbom bidrog åter med en assist – och om de gör om den bedriften kommande natt, samtidigt som Anaheim förlorar sitt avslutande derby mot LA Kings, vinner de divisionen.

Annars inleder de hemma mot klara trean San Jose.

ARTIKELN HANDLAR OM