Majväder till Kristi himmelsfärd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Till mitten av nästa vecka kommer majvädret. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Till mitten av nästa vecka kommer majvädret. Arkivbild.

Snö i maj? Under den gångna veckan har många förfärats över kyla och till och med snöfall. Klassiskt aprilväder – halvvägs in i maj. Veckan som kommer bjuder däremot på både långhelg och majväder.

På torsdag är det Kristi himmelsfärdsdag, en röd dag och ledigt för många, och visst kan vi hoppas på sol.

– I södra delen av landet ser det ut att bli mer majväder än vi haft senaste tiden. Uppemot 15 grader mitt på dagen på flera håll, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Även i norra delarna av landet blir det varmare än de senaste dagarna, runt 10 grader på dagen, men på natten kan det fortfarande bli minusgrader. Lokalt i fjällen kan det bli minusgrader även dagtid.

– Både torsdag och fredag ser det ut att bli en del sol, varvat med en del moln och kanske någon lokal regnskur, säger Sofia Söderberg.

Det är för tidigt att säga något om prognoserna för lördagen och söndagen, de är alltför osäkra än, enligt Sofia Söderberg.

För de som ska ut och köra bil under torsdagen och fredagen ser det inte ut att bli problem med halka.

– Om det är minusgrader ska man vara försiktig, men även vägbanan ska hålla minusgrader för att det ska bli någon halka av det, det är främst mitt i natten och tidig morgon som det kan bli så kallt, säger Sofia Söderberg.

Bilförare måste dock vara uppmärksamma på kvälls- och morgonsol som står lågt.

– Det gör att du kan bli bländad, då kan det vara bra med solglasögon, säger Sofia Söderberg.

Publicerad: