Mejla

Anna Andersson

Hamilton vinner trots att han kör en trehjuling i mål

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Kliv in i världen för Formel 1. Det skriver F1 på sin hemsida.

Problemet är bara att det inte är en värld. Det är två.

Mercedes och Lewis Hamilton vinner trots att han kör en trehjuling i mål.

Storbritannien GP såg ut att gå efter samma mall som övriga race den här säsongen. Lewis Hamilton tog starten och Valtteri Bottas hängde med. Mercedes två svarta bilar styrde fältet och allt tydde på att det skulle bli en dubbelseger, men två varv från mål ändrades plötsligt förhållandena. Bottas drabbades av punktering, han blev omkörd av Max Verstappen som styrde in sin Red Bull i depån för att ta nya däck. Lewis Hamilton låg kvar i ledningen, långt före alla andra, men när det sista varvet startade small även hans vänstra framdäck. Istället för en enkel seger fick britten kämpa sig i mål med sin trehjuling vilket upplevdes som oerhört dramatiskt just i det momentet.

När vi summerar dagen finns dock ingen dramatik kvar.

Lewis Hamilton med punktering på sista varvet.
Foto: Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Lewis Hamilton med punktering på sista varvet.

Inget team kan slå Mercedes av egen kraft

Istället står det tydligt att Hamilton och Mercedes tog sin tredje seger på fyra lopp och leder VM med 30 poäng före teamkollegan. Efter Bottas premiärseger har Hamilton slagit tillbaka, han är på väg mot sin sjunde VM-titel och skulle därmed tangera Michael Schumachers rekord från 2004. I konstruktörsmästerskapet har Mercedes tagit nästan dubbelt så många poäng som tvåan Red Bull. Det kval och det race som genomfördes i Storbritannien den här helgen var ytterligare en maktdemonstration. Trots problem var Mercedes bäst igen och det är en syn som har blivit allt för vanlig för att F1 ska må bra. Teamet har vunnit nio av de tio senaste loppen som körts under denna och förra säsongen, det har vunnit samtliga VM-titlar sedan 2014 och det känns inte som om det är något team som är i närheten av att bryta den dominansen.

Istället tävlar konkurrenterna om andraplatser när en av Mercedes bilar gör något misstag eller om tredjeplatser en helg när Mercedes gör det jobb som de är kapabla till. Inget annat team klarar av att vinna av egen kraft.

McLarens stallchef Andreas Seidl sammanfattade det rätt tydligt när han efter lördagens kval suckade och sa:

– Vi måste konstatera faktum. Mercedes kör i en egen värld.

Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Lewis Hamilton.

Hamilton vinner med en trehjuling

Under årets fyra kval har Mercedes varit ungefär en sekund snabbare än sina konkurrenter på ett varv och i racen har skillnaden varit ännu större. Teamet dominerar på banan och det dominerar i depån. Det som skrämmer mig är att det lär se likadant ut under resten av den här säsongen och risken är stor för att det gör det under nästa år också.

I våras tog F1 beslutet att skjuta upp den kommande regeländringen från 2021 till 2022. I veckan var Ferraris president John Elkann tydlig när han sa att teamet inte kommer att kunna slåss om segrar förrän 2022 och den inställningen tycks flera av konkurrenterna ha. Det känns som om de anser att Mercedes är för överlägsna och istället satsar allt på en regeländring som är två år bort.

Fram till dess lär F1 fortsätta att leva i skilda värdar - och Lewis Hamilton kan fortsätta vinna. Trots att han vissa dagar måste ratta en trehjuling över mållinjen.

Publicerad:

LÄS VIDARE