Mejla

Michael Carlsson

Jag måste varna för flera härliga stänkare

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 2 augusti

Publicerad:
Uppdaterad:
Vikens Fingerprint och Henriette Larsen tippas i GS75–6.
Foto: MALIN ALBINSSON, MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Vikens Fingerprint och Henriette Larsen tippas i GS75–6.

Det är jackpott i Grand Slam 75 i eftermiddag med extra miljoner i potten.

Vaggeryd med sitt långa upplopp är värd för en omgång som ser lurig ut.

Jag kör ett spiklöst system och varnar för flera av Robert Berghs hästar som kan vara härliga stänkare.

GS75-1: Ett öppet stayerlopp över dryga tre varv inleder. Jag streckar fem hästar och vurmar mest för Silent Honor som kommer med finfin form. Efter segern näst senast höll han starkt som tvåa från dödens gången efter. Står intressant till på start tillsammans med favoriten Alex H.P. som går jämnt och bra varje gång och som vinner snart. Skrällvarningen är Kingup som gör första starten i Robert Berghs regi. Hästen var tidigare amatörtränad och pass upp när Bergh nu plockar honom från ett gynnsamt läge med innerspår och bara tre hästar på startvolten. Ingen blir förvånad om det blir en rejäl förbättring på Kingup och seger direkt.

GS75-2: Sofia Adolfsson är ett säkert kort i montéloppen och hon rider favoriten Upside Down Cake i den andra avdelningen. Var inte som bäst senast men bra vid segrarna tidigare i monté och är startsnabb samt har läget. Sedan är det mycket positivt snack om italienskan Au Revoir Font som gör första starten i Monté.

Måste bara med

GS75-3: Det blir ett tvåhästarslås i den tredje avdelningen som känns säkert. Två formstarka och startsnabba hästar över kort distans.

Det är spännande ändringar på Apple Rose som man växlar upp med barfota fram, jänkarvagn och helstängt huvudlag med hål i. Hästen fullföljde bra till andraplatsen senast från tillägg och har nu ett perfekt läge med spår tre bakom bilen. Hon är snabb ut och det kan vara spets och slut för Calle Jepson. Men Key Mom med duktiga lärlingen Victor Rosleff måste jag bara har med. Hästen satt bland de sista vid upploppets början senast men flög fram till segern. Är snabb ut men bäst i ryggar enligt tränaren Jerry Riordan. Kommer hon till från sitt bökiga utgångsläge från spår sju blir hon livsfarlig.

GS75-4: Här har jag dunderfeeling för två hästar som båda två inte är speciellt hårt betrodda i skrivande stund. Omega Superstar har gjort tre starter för sin nye tränare Robert Bergh och efter två inledande galopper gjorde hästen en grymt bra insats senast. Hon blev där tvåa efter ett lopp i dödens på Solvalla och visade att en seger kommer när som helst. Det kan mycket bli här trots spår elva. 

Men jag väljer även att dubbla systemet med en häst som också står på tur som en ”nästagångare”. Det är Hans Crebas Isan som satt fast med rubbet sparat senast och hade vunnit med ett ”bösshåll” om hon kommit loss, enligt tränaren. Det är lite samma där som med Omega Superstar, att det känns som att hästen vinner när som helst.

Hästen att slå

GS75-5: Det kan bli en rejäl spetsjakt i den femte avdelningen mellan startsnabba Walther På G. och O’Man Flax. Båda hästarna jagar ledningen och André Eklund klargör att det är spets som gäller för formstarka Walther På G. som var jättebra i våras och som nu har gjort två starter efter ett uppehåll. Det har blivit två andraplatser och senast var han riktigt bra från dödens. Men O’Man Flax kommer från seger och följde bilen senast när han spetsade i Lindesberg. Lyckas Ulf Ohlsson lugga André Eklundhs häst på ledningen ska han köras där och då är det hästen att slå. 

Men när två slåss vinner en tredje, heter det som bekant, och jag streckar därför två vassa spurtare dessutom. Bastian avslutade strax över 1.12 sista varvet senast när han spurtade in som trea och Hanna Lähdekorpis häst blir farlig om han kommer ut från innerspåret. Och här varnar jag återigen för Robert Bergh och hans Mahjong som gjorde första starten för Bergh så sent som i torsdags och blev då tvåa. Då gjorde han en riktigt bra avslutning och med det loppet i kroppen kan han vara ännu vassare nu. Pass upp.

GS75-6: Den som tar ledningen av Vikens Fingerprint och Franklin Face i den sjätte avdelningen har nog bra chans att hålla undan. Vikens Fingerprint har mött stoeliten flera gånger och gjort det bra. Har innerspår med Henriette Larsen och är kvick ut bakom bilen. Kan även vinna med ett rygglopp.

Franklin Face har stångats i V75 hela året och gjort det med den äran. Han vann V75 i vintras och har gjort flera jämna och fina lopp därefter utan att räcka. Men det har varit mot knivskarpt motstånd och nu ser det klart beskedligare ut. Han öppnar snabbt bakom bilen och lyckas Kevin Oscarsson lugga Henriette Larsen på spets är det Franklin Face som är hästen att slå. Då borde han ha bra chans att kunna ta en seger nu.

GS75-7: Vikens Brummer levererade en vass spurt till andraplatsen bakom Galileo Am i V75 på Axevalla senast. Det var dessutom första starten efter ett par månaders uppehåll. Formkurvan borde således peka ytterligare uppåt och vara ännu lite vassare nu. Stämmer det från tillägget nu kan tredje årssegern vara ett faktum. Men han lär få spurta riktigt vasst om han ska få tag i den förmodade ledaren Lucky Truc. Han har inte fått till det efter segern för tre starter sedan men här ser det ut som att han kommer till ledningen för Johan Untersteiner med bara två hästar på startvolten. Då kan det bära hela vägen.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–3–6–10–1 (9–4)

GS75-2: 1–4–3–8 (5–2)

GS75-3: 3–7 (8–10)

GS75-4: 11–1 (5–2)

GS75-5: 2–5–8–1 (9–10)

GS75-6: 2–1 (9–7)

GS75-7: 1–3 (2–15)

Systemet är på 1280 rader / kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE