Division 1-klubb kopplad till ökänd matchfixare

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Nyköping BIS hemmaplan Rosvalla.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nyköping BIS hemmaplan Rosvalla.

Nyköpings nya sponsoravtal kan bli en mardröm.

Förutom att bolaget förekom i en kenyansk matchfixningsskandal uppges en nära anhörig till världens mest ökände matchfixare ha skrivit dealen.

– Det här skär i hjärtat, säger division 1-klubbens ordförande till DN.

I förhoppning om att få hjälp med att värva nya spelare tecknade division 1-klubben Nyköping ett avtal med ett Hongkong-företag och dess ungerska dotterbolag som ska sponsra.

Nu, en vecka efter att avtalet presenterats och tre spelare (två ungrare, en kamerunier) plockats in, framkommer det enligt Dagens Nyheter att nya sponsorn är inblandad i en matchfixningsskandal.

– Det här skär i hjärtat. Sådant här vill vi definitivt inte beblanda oss med, säger Nyköpings ordförande Pelle Fröberg till DN.

Foto: Kaisa Siren / TT NYHETSBYRÅN
Wilson Raj Pejumal – ökänd matchfixare.

Representanten som skrev på för det ungerska dotterbolaget ska vara nära anhörig till Wilson Raj Perumal, som 2011 dömdes till fängelse för en matchfixningsskandal med finländska laget Rops, och som bor i Ungern.

Kopplingar till Kenya

Nyköpings ordförande anser att det var märkligt att ett ungerskt bolag ville sponsra en svensk klubb i division 1.

– Vi reagerade på det, men jag tycker att vi har agerat professionellt och kontrollerat det här så långt det varit möjligt genom att kontrollera ägareförhållanden och de dokument vi fått oss tillsända, säger Fröberg till DN.

Det ungerska företaget har samma ägare som Hongkongbolaget. Och förra sommaren ska två kenyanska klubbar ha blivit kontaktade av personer som menade att de representerade Hongkongbolaget. De, tillsammans med ett annat dotterbolag, erbjöd sju miljoner kronor och ville ha inflytande i rekryteringen av spelare och tränare.

Ändrat kontrakt

Pengarna uteblev, och klubbledningarna misstänkte matchfixning och bröt kontrakten med spelarna som värvats via sponsorn. Och enligt tidningen Strait Times i Singapore var personerna som kontaktat de kenyanska klubbarna del av matchfixningsnätverk i Singapore.

Kontrakten med de tre nya spelarna i Nyköping har nu åtgärdats och kan avslutas av såväl klubb som spelare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.