”De borde se sig själva i spegeln först”

Svarar med hård kritik mot svensk hockey: Inte okej att göra så mot ungdomarna

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms ishockeyförbund vill att svensk ishockey ser över reglerna för den så kallade ”select-verksamheten”.

En av aktörerna, Tordön Hockey, uppmanar istället den traditionella ishockeyrörelsen att se sig själv i spegeln.

– De måste utveckla svensk ishockey för flaskhalsen vid Tv-pucken är för brutal och helt enkelt inte okej, säger en representant för Tordön Hockey som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

Stockholms ishockeyförbund föreslår i en motion till Svenska ishockeyförbundets årsmöte den 15 juni att det nationella förbundet gör ”en översyn av policys och regler för select-verksamhet”. Bakgrunden är att förbundet är oroade över att verksamheten, med läger och cuper utanför ordinarie säsong, driver upp kostnaderna och riskerar att utesluta barn utan tillräckliga ekonomiska resurser.

– Vi pratar inga småpengar. Det finns föräldrar som lägger 60 000-100 000 kronor på en säsong på den här typen av verksamhet, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms ishockeyförbund.

En av de större aktörerna på marknaden är Tordön Hockey som enligt en representant Sportbladet talat med hade 1300 unika spelare i sin verksamhet 2018. På organisationens hemsida marknadsförs just nu ett antal hockeyläger men också resor till Lettland, Finland, Slovenien och USA.

– Att vi driver upp kostnader får stå för dem men det är klart att det kostar med istider, utrustning, domare, hotell och resor. Men många som åker med på våra resor utomland kombinerar ofta resan med semester, säger representanter som vill vara anonym.

– Jag vet att de hänt att folk som är kritiska mot förbundet blir straffade ganska hårt.

Tordön hockey är en av aktörerna inom den växande marknaden.

Carina Oddsberg berättar om ett lag där alla barn utom ett hade råd att vara med på ett läger. Tordön Hockeys representant medger att det finns en risk men säger samtidigt att organisationen jobbar för att alla ska kunna vara med på deras aktiviteter.

– Vi kan inte heller lägga oss platt och skippa vissa verksamheter bara för att det finns de som inte har råd, men jag vet samtidigt inte hur många gånger vi själva varit med och skramlat ihop pengar så att en person utan ekonomiska förutsättningar ändå fått åka. Det är det som bygger hela Tordön, att vi inte är en vanlig förening utan att det är gemensamma intressen som driver det framåt. Det är svårt att få folk i en hemmaförening att finansiera ett annat barns resa och skulle de förbjuda oss dödar de också möjligheten för de personerna. Men vill de göra det lika för alla, absolut. Då är det bara att tillåta hockey ett antal månader om året och att alla bara får spela på hemmaplan. Om det är vad de vill uppnå.

Han tror samtidigt inte att det egentliga skälet till förslaget varken är Stockholms ishockeyförbunds kritik att verksamheten är kostnadsdrivande, eller Svenska Ishockeyförbundets farhågor att en året runt-hets riskerar att bränna ut ungdomarna.

– De kanske ser på oss som konkurrenter. De kör ju också egna läger som är kostnadsdrivande, säger representanten och uppmanar ishockeyförbundet att se över sin egen verksamhet snarare än att försöka bromsa de externa aktörernas:

– Flaskhalsen vid 15-årsåldern är för brutal och inte okej och där borde förbundet se sig själva i spegeln. Det är inte okej att slå ut så många killar i den åldern kring Tv-pucken som kapar folk längs fotknölarna. Där händer det ingenting men de är ganska nöjda med att skydda sitt eget territorium. De måste våga tänka nytt på Svenska ishockeyförbundet istället för att bara bygga murar, skydda sig själva och smutskasta alla andra aktörer. De måste utveckla sin produkt, ishockeyn, och hur de tar hand om alla ungdomar. Tiderna förändras.


Publicerad:

LÄS VIDARE