Mejla

Zina Al-Dewany

Ebba Busch Thor kan lika gärna tro på luft

Vill införa vårdvägran

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ebba Busch Thor (KD).

Ett 1,5-årigt barn kom in på akuten med bakåtrullade ögon och bruten käke. Senare konstaterades hjärnblödning och livshotande undernäring. Föräldrarna hävdade att de gett barnet ”bröstmjölk och basvaror”. Maten bestod av kål och råris eftersom ”allt annat är ju giftigt”. Däremot gav de ”solsken, skratt och kramar” till barnet. I torsdags dömdes föräldrarna till fängelse för att de nästan haft ihjäl sin dotter. Läkaren hade ”aldrig sett ett så svårt undernärt barn”.
Föräldrarna menar att de inte har haft onda avsikter, de följde bara sin ideologi. Barnets mamma anser att det går att överleva bara på luft – något som kallas ”breatharianism”. Rätten menar att det varken är en förmildrande eller ansvarsbefriande omständighet att de ”likt bokstavstroende, religiösa personer medvetet väljer att tro på sådant som de i objektiv mening har förmåga och tillfälle att inse är osant”.
Tingsrätten slår fast det självklara att barnets välmående går före föräldrarnas tro. I religionsfrihetens Sverige får du tro på det du vill så länge du inte skadar någon annan. Men även här finns exempel på när religion kan bli något destruktivt, på senare tid har det märkts inom Kristdemokraterna.
Under hela EU-valrörelsen har Ebba Busch Thor fått allt svårare att försvara partiets kvinnofientliga politik. KD:s andre vice ordförande Lars Adaktusson har aktivt röstat mot aborträtten vid 22 tillfällen i EU-parlamentet. När detta avslöjades riktades kritik mot honom från Busch Thor, som att hon inte har någon koll på vad partiet sysslat med i Bryssel de senaste åren.

Busch Thor anser att människans rätt till sin tro går före patientsäkerheten.

KD-ledaren slår fast att kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar. Men samtidigt som hon säger sig stå bakom svensk abortlagstiftning förespråkar hon ”samvetsfrihet” – att vårdpersonal ska kunna vägra kvinnor abort.

I länder som tillämpar samvetsfrihet har det blivit svårare att göra abort – på vissa håll omöjligt. Men Busch Thor anser att människans rätt till sin tro går före patientsäkerheten.

Hade hon och Lars Adaktusson använt samma frihetsargument när det gäller föräldrarna som var övertygade om att luft räcker som kost för en 1,5-åring? Antagligen inte.
Att människors egna övertygelser kan skada andra är ett faktum. Allt fler föräldrar vägrar till exempel vaccinera sina barn, samtidigt som WHO pekar på vaccinmotstånd som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Forskning ställs mot personlig övertygelse.
Detsamma gäller det religiösa kriget mot kvinnors rätt till vård. I fallet med 1,5-åringen ansåg tingsrätten att föräldrarna valde att tro på något som de objektivt borde ha insett var osant. Du får visserligen tro vad du vill, men låt det inte gå ut över andra. Att ställa samma krav på ett riksdagsparti är knappast för mycket begärt.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.