Nej MP, ett klimatparti säljer inte ut kolgruvor

Replik från Vänsterpartiet till Miljöpartiet om klimatpolitiken och EU

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Riktiga klimatpartier vill inte bygga ut Arlanda så att flygtrafiken kan dubblas. Riktiga klimatpartier satsar inte på nya stora terminaler för fossilgas. Riktiga klimatpartier säljer inte kolgruvor till riskkapitalister, skriver Jonas Sjöstedt och Malin Björk (V).

DEBATT. Vänsterpartiet blir i mätning efter mätning utsett till det främsta, eller ett av de främsta, partierna i klimatfrågan. Faktum är att den samlade klimatrörelsen i Europa endast ger åtta partier toppbetyg för sitt arbete i EU-parlamentet. Som enda svenska parti är Vänsterpartiet ett av dem.

Trots det vill vi uttrycka uppskattning för Miljöpartiet. För det trägna arbetet att alltid lyfta frågan. För att var en del av en rörelse som ser till att fler och fler förstår att klimatfrågan är en av vår tids ödesfrågor.

Problemet är bara att det inte räcker. Miljöpartiet må ha lärt sig att säga klimaträttvisa men har inte den politiska kompass som leder fram till att prioritera vanligt folk framför storföretagens intressen.

För Vänsterpartiet kommer alltid jämlikheten först. Och utan jämlikhet kommer vi inte kunna genomföra de stora reformer som krävs för att klara av att vända utvecklingen för klimatet.

Det måste vara de med mest pengar som gör mest. Den som flyger mest ska betala mest. Den som har råd att äga många bilar och ta helikoptern till skärgårdsön måste förändra sin livsstil mest. Då duger det inte att sitta i en regering som väljer att sänka värnskatten, att lägga ner statlig verksamhet i glesbygden och att inte värna om att vanligt folk får anständiga villkor när de blir sjuka, arbetslösa eller går i pension.

Den som verkligen tar klimaträttvisa på allvar ser också till att det är fossilindustrin och andra storföretag som får betala och inte kan få fortsätta sin verksamhet som idag.

Hundra företag var ansvariga för 71 procent av alla fossila utsläpp i världen mellan åren 1988 och 2017. Oljebolagen Exxonmobile, Shell, BP och Chevron är några av de värsta klimatbovarna. Det här är företag som tjänar astronomiska summor på att utvinna fossilbränslen. Det ligger i deras intresse att fortsätta tjäna ännu mera pengar till sina ägare. De bryr sig inte om de samtidigt styr oss alla mot avgrunden. Det är ett skrupellöst beteende mot mänskligheten och vår planet. Vi politiker måste sätta stopp för det. Marknaden klarar inte av det själv.

Man måste säga att Miljöpartiet är sig lika, här hemma som i Bryssel. Fullt upptagna av att få olika positioner och inte på att driva opinion och få igenom politiska förändringar utan tvärt om för maktens skull göra saker som inget riktigt klimatparti gör.

Riktiga klimatpartier vill inte bygga ut Arlanda så att flygtrafiken kan dubblas.
Riktiga klimatpartier satsar inte på nya stora terminaler för fossilgas.
Riktiga klimatpartier säljer inte kolgruvor till riskkapitalister.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM