Bianca Kronlöf riktar hård kritik mot SVT

Berättar om inspelningen av ”Full patte”: ”Underbetalda”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

”Fulle patte” blev en supersuccé.

Men inte tack vare SVT, menar seriens skapare Bianca Kronlöf.

– Kostym var tvungen att sno kläder från en teater där hon gjorde praktik. Så kan man liksom inte finansiera en serie, säger hon i podcasten ”Nemo möter en vän”.

När systrarna Kronlöfs webb-tv-serie ”Full patte” hade premiär på SVT:s streamingtjänst Flow 2014 blev den direkt en stor snackis.

I Nemo Hedéns, 32, podcast ”Nemo möter en vän” berättar Bianca Kronlöf, 34, om det hat hon och systern Tiffany Kronlöf, 32, fick motta på grund av seriens samhällskritiska innehåll.

Hon menar dock att det jobbigaste inte var de arga mejlen, utan hur SVT valde att behandla dem.

– Det jobbiga med ”Full patte” var absolut inte alla åsikter om det, utan det var att det var så jävla hårda förhållanden från SVT att göra den serien, säger hon i podcasten.

1 av 3 | Foto: LINA SIKSJÖ
Bianca Kronlöf, 34, och systern Tiffany Kronlöf, 32

SVT ville inte investera

Skådespelaren säger att kanalen inte ville investera några större summor i projektet och att systrarna därför var tvungna att spela in hela den första säsongen i sin egen lägenhet.

– Så vi hade ingenstans att bo när vi gjorde den. Alla funktioner var underbetalda, hälften var praktikanter. Kostym var tvungen att sno kläder från en teater där hon gjorde praktik. Så kan man liksom inte finansiera en serie.

Trots det blev ”Full patte” en supersuccé och samma år belönades den med både tv-producenternas pris Ria för årets bästa online-produktion och Svenska stand up-galans pris för bästa media. Serien nominerades även till en Kristallen.

Efter framgångarna ville SVT ha ytterligare en säsong och systrarna var övertygade om att de den här gången skulle vara villiga att investera mer pengar.

– Då tänker man att nu när vi gör säsong två, då kommer vi bli belönade. Nu kommer SVT säga: ”Bra jobbat, tjejer! Ni får sjuttiotusenmiljoner! Gör er grej, ni får fira händer. Heja heja!”

Men riktigt så blev det inte.

Svaret de fick blev i stället: ”Varför ska ni få mer betalt? Det gick ju jättebra första säsongen”, menar Bianca Kronlöf.

– Och det är det jag har lärt mig av det här. Man måste begära rätt förhållanden på en gång, säger hon och fortsätter:

– Det här tänker jag gäller oavsett om man jobbar i vården, eller i konsten, eller i skolan, eller är praktikant på någon jävla advokatbyrå. Du kommer inte bli belönad av att gå in i väggen och slita ut dig, för den som tjänar på att du gör det kommer bara tänka att du kan göra det igen.

SVT: ”Förvånande”

SVT:s projektledare Mats Grimberg förvånas av kritiken:

– Det är tråkigt och en smula förvånande att höra. ”Full patte” producerades av produktionsbolag. Vi eftersåg att alla medverkande hade avtalsenliga löner och att produktionen genomfördes utifrån våra uppställda riktlinjer. Vi var helt på det klara med att inspelningen till viss del skedde i Bianca och Tiffanys lägenhet, vilket vi uppfattade var självvalt av produktionen, säger han.

Har Bianca Kronlöf fört fram samma kritik internt till SVT?

– Vi är väldigt glada och stolta över det Bianca och Tiffany gjort för oss. ”Full patte” var på många sätt ett banbrytande humorprogram. Bianca har berättat att det till och från var tufft under inspelningarna, men vi har inte nåtts av den övriga information som hon berättar om i podden.

Stämmer det att SVT-produktioner överanvänder praktikanter?

– Nej. Att kunna erbjuda praktik för att skola in nya medarbetare i branschen är ett uppdrag som vi sätter stort värde på. Självklart ska detta göras enligt de riktlinjer, regler och avtal som finns. Det är vi mycket noga med. Vi har uppfattat att så har skett under produktionen av ”Full patte”, men utifrån Biancas uttalande finns det anledning för oss att gå tillbaka och se över hur det var för den berörda produktionen, säger SVT:s projektledare Mats Grimberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE