Sjöstedt kräver hedersvåld på pränt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) tog upp frågan om hedersförtryck i Almedalen men i förslaget till nytt partiprogram nämns det inte. Arkivbild.

Varken hedersförtryck eller hedersvåld nämns i förslaget till nytt partiprogram för Vänsterpartiet. I stället talar man om "hedersrelaterade föreställningar".

En som reagerat är partiledaren Jonas Sjöstedt.

– Hedersvåldet ska nämnas uttryckligen i partiprogrammet, säger han till TT.

Ett förslag till nytt partiprogram för Vänsterpartiet är sedan en tid ute på remiss i partiet. Frågan kommer upp på partiets Vänsterdagar i Göteborg, som inleddes på fredagen, men beslutet fattas först på kongressen i maj nästa år.

I det nuvarande partiprogrammet nämns inte hedersförtryck och hedersvåld alls. I det nya förslaget berörs frågan som hastigast under avsnittet om könsmaktsordning: “Nedvärderingen tar sig olika uttryck och kan legitimeras mer eller mindre dolt genom alltifrån myndighetsutövning och hedersrelaterade föreställningar till sociala normer”, heter det.

Förskönar förtrycket

En som reagerat på detta är gruppledaren för Vänsterpartiet på Lidingö, Jonas Lundgren. Han är även sekreterare i Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Jag är oroad över att man från programkommissionens sida väljer att använda ett relativiserande begrepp som "hedersrelaterade föreställningar". Vänsterpartiet har alltid varit och bör fortsätta vara ett parti som identifierar och uppmärksammar förtryckande strukturer, säger han till TT.

– Att då tala om "hedersrelaterade föreställningar" i stället för "hedersrelaterat våld och förtryck" är märkligt. Det blir som att försöka försköna den kontroll och det förtryck som många lever under i hederns namn, säger Jonas Lundgren.

Principiell fråga

Han får understöd av partiledaren Jonas Sjöstedt, som också reagerat på skrivningarna.

– Jag tycker att hedersvåldet ska nämnas uttryckligen i partiprogrammet. Det är en principiell fråga, och vi kommer att behöva bekämpa det under många år framöver. Det är en viktig del av Vänsterpartiets politik, säger Sjöstedt till TT.

Sammankallande i programkommissionen är Hanna Cederin. Hon säger att hon håller med Sjöstedt.

– Det är en klok synpunkt, säger hon till TT.

En tydligare skrivningen kommer att finnas med i det slutgiltiga förslaget från programkommissionen, framhåller hon.

En annan som reagerat är Amine Kakabaveh, som i flera år låg i fejd med partiet bland annat kring frågan om hedersförtryck, tills hon själv valde att lämna partiet strax innan hon skulle uteslutas i somras.

– Vänsterpartiets ledning har aldrig varit intresserad av frågan eller varit på de hedersutsattas sida, säger hon till TT.

Kraftfulla åtgärder

Partiledaren Jonas Sjöstedt tog upp hedersvåldet i sitt tal i Almedalen i Visby i somras och i en intervju med TT i september sade han att partiet vill se "kraftfulla åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket".

I partiets feministiska program är man också tydlig kring frågan om hedersförtryck och -våld. Frågan är då varför programkommissionens förslag blev så luddigt.

– Det är inte av politiska skäl, försäkrar Hanna Cederin.

Men en ledamot i programkommissionen, Anders Neergaard, reserverar sig mot att man ens nämner "hedersrelaterade föreställningar", som han anser kastats in i sista stund på grund av mediala reaktioner. Det vill Hanna Cederin inte kommentera.

Programkommissionen ska presentera ett slutligt förslag till nytt partiprogram den 21 december. Beslut fattas av partikongressen i maj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN