Svenskarna shoppade för 37 miljoner kronor

Blågul köpfest i USA

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Maria Holmén/TR Bild
Åke Svanstedt

Just nu pågår den årliga hästauktionen i Harrisburg i USA.

Och de svenska hästägarna shoppade under den första auktionsdagen loss rejält.

28 svenska köp noterades till ett sammanlagt värde av 3 953 000 dollar.

– Det är en väldigt fin häst, sa Åke Svanstedt om sitt dyraste köp.

Under måndagen avhandlades den första auktionsdagen i den årliga hästauktionen i Harrisburg i USA. 80 ettåriga travhästar gick under klubban under den första auktionsdagen, och 28 stycken av dessa var svenska köp.

Svenskarna shoppade loss för totalt 3 953 000 dollar, vid dagens växelkurs cirka 37,7 miljoner kronor.

”Stamtavlan är väldigt bra”

Bland annat var Åke Svanstedt, den forne stjärntränaren i Sverige som nu mera huserar i USA, i farten. Åke Svanstedt handlade Gangsta Rat, som blev en av den första aktionsdagens dyraste hästar. Muscle Hill-avkomman gick under klubban för 550 000 dollar, och enligt US Trotting Association köptes Gangsta Rat på uppdrag av SRF Stable, och vd:n på Svea Ekonomi Lennart Ågren.

– Det är en väldigt fin häst. Stamtavlan är väldigt bra och det finns många bra hästar på mammans sida plus Muscle Hill, sa Åke Svanstedt till ustrottingnews.com om sitt köp.

Åke Svanstedt ropade också in ytterligare fem ettåringar, bland annat Splash Blue Chip för 265 000 dollar.

Ström shoppade loss

En annan som var köpglad under den inledande auktionsdagen var Unibet-grundaren och miljardären Anders Ström, Stall Courant. Han handlade bland annat Kadabra-avkomman Illicit Funds för 335 000 dollar, och Keep Your Coins för 250 000 dollar – som är en helsyster till stjärnhästen Gimpanzee. Svenske proffstränaren Reijo Liljendahl ropade in hingsten In Range för 185 000 dollar, och Björn ”Bernie” Norén ropade in Private Life, som är efter Muscle Hill, för 200 000 dollar – samt Baloon Girl, som är en syster till Atlanta, för 160 000 dollar.
Här finns alla köp från den första auktionsdagen i Harrisburg

Publicerad: