Överläkaren Inti Peredo om anklagelserna: Är inte antisemit

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En chef vid Karolinska universitetssjukhuset anmäls för att trakassera sina judiska kollegor.

I kvällens ”Uppdrag granskning” träder den anklagade överläkaren fram.

– Jag vet att jag inte är rasist. Jag vet att jag inte är antisemit. Jag litar på att sanningen ska komma fram, säger överläkaren Inti Peredo i programmet i SVT.

Historien avslöjades i oktober i fjol när Aftonbladet i en serie artiklar kunde berätta om hur antisemitism och trakasserier mot judiska läkare utreddes på Karolinska universitetssjukhuset.

Under en längre tid påstås en överläkare ha trakasserat judiska läkare. En av dem har beskrivit att han bland annat hindrats från att utföra vissa operationer, fått lägre lön och stoppats från att bedriva forskning.

Överläkaren Inti Peredo träder fram i Uppdrag granskning för att bemöta anklagelserna om att han skulle ha trakasserat en judisk läkarkollega på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: Uppdrag granskning, SVT
Överläkaren Inti Peredo träder fram i Uppdrag granskning för att bemöta anklagelserna om att han skulle ha trakasserat en judisk läkarkollega på Karolinska universitetssjukhuset.

Överläkaren har delat flera bilder som experter som myndigheten Forum för levande historia, Svenska kommittén mot antisemitism och den amerikanska organisationen Simon Wiesenthal center klassat som antisemitiska. Två judiska läkare har bekräftat för Aftonbladet att överläkaren för några år sedan ska ha kallat dem för ”judeghettot” på sjukhuset.

En av dem, som inte längre jobbar kvar på sjukhuset, har tidigare berättat om sin tid på Karolinska Universitetssjukhuset:

– Det var chockerande. Jag blev stött när personen kallade oss för judeghettot, men jag sa ingenting eftersom jag inte ville förstöra relationen till personen, som då var min chef, sa han.

”Vet att jag inte är rasist”

I ”Uppdrag granskning”, UG, ger nu den anklagade överläkaren Inti Peredo sin version. Han har tidigare inte kommenterat anklagelserna i media som riktats mot honom, trots att Aftonbladet har sökt honom ett stort antal gånger sedan november 2018.

Han förnekar att han ska ha kallat sina kollegor för ”judeghettot”, utan att det var en annan kollega som ska ha sagt det.

– Det är förolämpande mot deras minne att skämta om en sådan grej. Däremot finns det andra personer som skulle kunna göra det, säger han i programmet.

– Jag vet att jag inte är rasist. Jag vet att jag inte är antisemit. Jag litar på att sanningen ska komma fram, säger Inti Peredo i UG.

Enligt honom ska den judiska läkaren som står bakom anmälan och han ha arbetat ihop i över 15 år och haft en bra relation tills Peredo blev verksamhetschef på kliniken.

En infekterad konflikt mellan den judiske läkaren och en sektionsansvarig överläkare ska då ha uppstått och efter en utredning beslutade sig Inti Peredo för att omplacera den judiske läkaren under hösten 2016.

– Det enda sättet att komma tillbaka till sektionen var att ogiltigförklara mitt beslut. Och då är det smutskastning som gäller, säger Peredo i programmet.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
När överläkaren Inti Peredo på Karolinska universitetssjukhuset förflyttade en läkare från en sektion till en annan beskylldes han för att vara antisemit.

Inte viktigt vilken religion

Den judiska läkaren säger till UG att han kände sig tvungen att anmäla Inti Peredo. Läkare anser att han på grund av sitt judiska påbrå blivit flyttad från den sektion där han har sin specialitet.

– I dag när vårdköer är ett stort samhällsproblem hur kan då Karolinska ha accepterat att en chef utestänger kollegor? När man driver sjukvård på det här sättet blir inte patienten i centrum. Då är alla dessa missförhållanden ett uttryck för maktmissbruk, har den judiske läkaren tidigare sagt till Aftonbladet.

I sin anmälan uppger den judiska läkaren även att två andra läkare utsatts för trakasserier av Inti Peredo. Men enligt Uppdrag granskning har de ”inte presenterat några dokument som stödjer anklagelserna och vill inte bli citerade”.

1 av 2 | Foto: Uppdrag Granskning, SVT
Inti Peredo menar att det handlar om smutskastning. Han omplacerade läkaren som nu riktar anklagelser om antisemitism mot honom på grund av arbetsmiljöproblem – då anmäldes han.

Gällande anklagelserna om att Inti Peredo ska ha spridit judehat i sociala medier genom att ha delat fyra satirteckningar på sin Facebooksida svarar han att han inte förstod att teckningarna kunde tolkas som antisemitiska.

Pressades av rabbin

I oktober 2018 påbörjar sjukhusledningen en extern utredning av ärendet. Utredningen, som presenterades i februari i år, kunde inte fastställa diskriminering på antisemitisk grund. Där framkommer också enligt uppgift till Uppdrag granskning att den judiske läkaren som anmält Inti Peredo ska ha anmält samtliga av sina överordnade de senaste 18 åren – flera gånger på grund av rasism. Enligt den anmälande läkaren har han bara anmält två av sina chefer, framkommer i programmet.

Samtidigt pressas sjukhusledningen enligt UG av organisationen Simon Wiesenthal Center i USA och rabbinen Abraham Cooper, som inte tvekar att gå ut i medier om inte rätt åtgärder vidtas.

”Skulle avskedat om jag kunnat”

I juni 2019 meddelar Karolinska universitetssjukhuset att Inti Peredo omplaceras och får administrativa uppgifter. Detta då han enligt sjukhuset har ”brutit mot sjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism.”

Samma dag som omplaceringen skriver sjukhusdirektören Björn Zoëga enligt Uppdrag granskning följande i ett mejl till rabbin Abraham Cooper på Simon Wiesenthal center:

“Hans handlingar har resulterat i att jag inte har något förtroende för honom, men han kan inte avskedas, om det var möjligt skulle jag ha gjort det.”

Aftonbladet har sökt Inti Peredo.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE