Så kan OS-favoriten ha lurat alla

Dokument visar ryske världsmästarens mygel

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Världsmästaren Danil Lysenko, 22, kan stängas av i tio år – och dra med sig hela sitt ryska landslag i fallet.

Höjdhopparen hävdar att han missat dopningstester på grund av allvarlig sjukdom.

Men dokument som The Sunday Times fått fram visar att spåren leder till fuskläkare och en byggarbetsplats.

Framtiden såg så ljus ut för Danil Lysenko. 2017 vann 20-åringen VM-silver i höjdhopp och följde i fjol han upp med guld inomhus. Till OS i Tokyo 2020 räknas ryssen som favorit.

Om han får ställa upp. Det är i nuläget mycket tveksamt.

Läkarna verkar inte existera

2018 missade Danil Lysenko att fylla i sin vistelserapportering, vilket ses som ett dopningsbrott. Men för att korta sin avstängning hävdade höjdhopparen att han varit allvarligt sjuk, vilket läkare ska ha bekräftat.

Dokument som The Sunday Times kommit över tyder på att uppgifterna var falska. Enligt tidningen är det tveksamt om läkarna som ska ha behandlat friidrottaren existerar – och där sjukhuset påstods ligga ska det i dag bara finnas en byggarbetsplats.

Efter artikeln har en utredning startats och Danil Lysenko riskerar tio års avstängning om uppgifterna bekräftas. Men historien kan få allvarligare konsekvenser än så. Det ryska friidrottsförbundet har varit avstängt från OS och VM sedan 2016. Nästa helg avgör Internationella friidrottsförbundets (IAAF) beslutande råd om straffet fortsatt ska gälla över OS i Tokyo nästa sommar, vilket är mindre troligt om det omfattande fusket bevisas.

Danil Lysenko.
Foto: TT
Danil Lysenko.

”Vi väntar på resultatet”

Den ryska antidopningschefen Dmitrij Sjljakthin säger till nyhetsbyrån Tass att anklagelserna är suspekt vältajmade. Han ser dem som oseriösa och enbart menade att väcka uppmärksamhet inför det kritiska mötet.

– Den enda pålitliga och sanningsenliga källan om Lysenko är AIU (Athletics Integrity Unit), och de utreder för närvarande fallet. Låt oss vänta på resultatet, säger Sjljakthin till Tass, enligt insidethegames.biz.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN