Mejla

Michael Carlsson

Han defilerar hem en lätt GS75-seger i dag

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 5 april

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild

Robert Bergh har inte bara Power i stallet.

Kullkamraten Hail Mary är ett härligt råämne som inte är mycket sämre och har vunnit sex lopp på sju starter.

I dag defilerar han hem en lätt seger i väntan på betydligt större uppgifter i årgångsloppen.

Grand Slam 75 avgörs i Umeå och miljonspelet är kryddat med en jackpot med drygt 4,2 miljoner extra i sjurätts potten.

Det ser lite favoritbetonad ut på förhand med ett par lopp med endast sex hästar i. Men möjligheten finns att spela GS7 bara för sju rätt, och därmed få 2,5 gånger insatsen vid vinst.

Potentiell Derbyhäst

I ett av dessa fält startar Robert Berghs jättelöfte Hail Mary. Den storvuxne fyraåringen kom igång sent i fjol men radade upp segrarna under hösten. Hail Mary är inte långt efter Power i kapacitet och här har Bergh en potentiell derbyhäst.

Årsdebuten vann han lekande lätt och efter att Bergh sänt fram Hail Mary utvändigt om ledaren dryga varvet kvar. Sedan avgjorde det här stjärnämnet busenkelt och var helt överlägsen med krafter kvar.

Jag pratade med Robert Bergh i veckan och han berättade att Hail Mary tagit loppet på rätt sätt och ska normalt bara gå framåt med den genomköraren i kroppen. 

Nu är det en synnerligen en lämplig uppgift i det här lilla fältet i GS75-2. Trots att det är 40 meters tillägg så lär det inte bekymra honom nämnvärt. 

Hail Mary öppnar snabbt och lär vara i fatt de framförvarande ganska omgående och dessa slukar han i ett nafs. Det blir en retfullt enkel munsbit och den givna spiken är så självklar den kan bli.

Jag spikar även Gorgeous L.A. i den femte avdelningen. Hästen ståtar med tre raka segrar och i de två senaste har hon varit överlägsen. Senast var det barfota runt om och jänkarvagn och till den här starten blir det skor runt om och vanlig vagn. Detta eftersom tränaren Hanna Olofsson siktar på en V75-start i Umeå om två veckor och tycker inte att de extra växlarna behövs för att vinna det här loppet.

Det tror jag inte heller och i ett tämligen beskedligt lopp bör Gorgeous L.A. bara vara bäst. Hon är snabb ut, har ett bra spår och körs återigen av sulkykometen och framgångsrike Magnus A Djuse. Det på förhand värsta konkurrenten Emilie K. har stått över för en förkylning efter senaste starten och är svårbedömd från bakspåret. Därmed är saken biff.

Hett bud i det här gänget

I GS75-inledningen är Helix och Magnus Djuse favorit efter sina två raka segrar. Hästen ska nu tävla barfota runt om för första gången i karriären och effekten kan mycket väl bli sådan att det blir tredje raka.

Men jag vill lyfta fram och vurma för Al’s Raging Ace som levererade ett härligt formintryck senast när han vann i debuten för Roger Nilsson. Då var det från ledningen och nu är det bakifrån men jag tycker att han är ett hett bud i det här gänget.

Jag skrev i förra veckans GS75-tipskrönika att Buska Blyg skulle vara överlägsen om han bara lät bli att galoppera. Nu fick hästen en blytung inledning i tredjespår i ett varv innan han kom till ledningen. Han fick ge sig motvilligt på målfoto mot en häst som smugit med i ryggen och var minst sagt förlåten. Buska Blyg föll med flaggan i topp och gången innan galopperade han tre gånger men hade nog vunnit det loppet om det bara hade varit en galopp.

Fartresurserna och kapaciteten finns där och att det nu bara är sex hästar i fältet (GS75-3) gynnar honom såklart. Felfri blir han inte lätt att besegra men är som sagt inte att lita på. 

Han får dock sällskap på kupongen årsdebuterande Gorm, samt Järvsö Eling som vann direkt i årsdebuten efter att ha travat sista rundan utvändigt om ledaren. Järvsö Elling besegrade för övrigt Gorm regelrätt i sista starten i fjol.

Ett skrällbud - med klaff

Elvaårige Digital Ink är still going strong och har stångats i Gulddivisionen i vinter med den äran. Han vann ett guldlopp i december på Bergsåker och var trea i finalen på Solvalla annandag jul. Nu återkommer hästen efter en paus men tränar bra och går ner rejält i klass. Normalt är det en riktigt bra chans eftersom motståndet är betydligt enklare än vad han är van vid.

Jag vill dock nämna att Mr Golden Quick avslutade 1.07,5 sista 200 metrarna senast och det var den snabbaste avslutningen av samtliga V75-hästar den dagen på Bergsåker. Loppet vanns för övrigt av Coogan och Mr Golden Quick spurtade sylvasst ute i spåren. Nu är läget perfekt med spår två bakom bilen och med en ryggresa till 300 meter kvar kan den vassa speeden mycket väl resultera i seger.

Ska även tillägga att Zorro Swing har suttit fast med gott om krafter kvar i de två senaste loppen och kan vara ett skrällbud med klaff.

Corroded satt fast med krafter kvar i det ovan nämnda V75-loppet som Mr Golden Quick var med i. Han fick aldrig chansen efter en invändig resa och är nu favorit i den sjätte avdelningen. Han vann lopp i Belgien i slutet av februari och står bra inne i det här loppet, även om den långa distansen inte är optimal. Däremot är konkurrensen mildare än han är van att möta.

Lexington Tooma gjorde en bra debut för sin nya tränare Anna Näslund senast. Han gick ett bra slutvarv i spåren till andraplatsen och lär vara ytterligare förbättrad med det loppet i kroppen. Är startsnabb och har ett smaskigt läge med innerspår bakom bilen.

Övertygat och är i toppform

Både Robert Bergh och Magnus A Djuse har flera bra chanser på Grand Slam 75 och kan få en fin eftermiddag. Den sistnämnde rattar favoriten i avslutningen och det är Redhot Tap Dancer som jagar sin fjärde raka seger. Den grå hästen har övertygat och är i toppform och tränaren Mika Haapakangas berättade för mig att nu blir det barfota runt om för första gången och dessutom första med jänkarvagn. Han var optimistisk och trodde på seger från ett perfekt läge bakom bilen. Hästen är snabb ut men frågan är om han kan svara Atlas Eagra som också kan lägga iväg rejält den första biten. Han är inte ofarlig över den korta distansen om det blir spets för hästen som körs av Sandra Eriksson. Varning utfärdas för den här smällkaramellen.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 9–6–2–5–8–10 (7–4)

GS75-2: 6 Hail Mary (2–1)

GS75-3: 5–6–2 (4–3)

GS75-4: 4–2–3–6 (8–9)

GS75-5: 4 Gorgeous L.A. (9–2)

GS75-6: 5–1–8 (2–6)

GS75-7: 2–5–4–10–3 (7–1)

Systemet är på 1080 rader / kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE