Hjälpte stallkamraten – nu stängs stjärnan av

Jean-Michel Bazires instruktioner - mitt i loppet: ”Han tänkte sig väl inte för…”

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: LeTrot
Här vinkar Bazire fram stallkamraten genom att visa med en nickning med huvudet.

Jean-Michel Bazire bakom Ghazi B.R. nickade framåt med huvudet och visade för David Thomain, som körde stallkamraten Calina, att attackera i tredjespår.

Thomain vred på – och vann loppet.

Nu stängs Bazire av för att ha hjälpt konkurrent.

– Var och en kör ju sin häst, man får inte göra så där, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist.

Det var i Prix Narquois på Paris-banan Vincennes i lördags som den lite udda händelsen inträffade. Storstjärnan Jean-Michel Bazire satt i andra ytter med sin häst Ghazi B.R. i den sista svängen i loppet över 2 700 meter på den svarta kolstybben.

Men han vred inte på för attack själv.

Där vinkade han fram stallkamraten Calina via en nick med huvudet mot dennes kusk David Thomain.

Thomain löd chefens ”order” och ställde på i tredjespår. 

”Bra att domarna tar tag i det här”

Via en visslande avslutning vann Calina loppet - före stallkamraten Ghazi B.R. som i ett senare skede vreds ut bakom denne.

Trea i mål blev Violetto Jet, som gjorde jobbet utvändigt om ledaren större delar av loppet.

Efter loppet kom Vincennes domare med beslutet. Bazire stängs av i åtta dagar för att ha vinkat fram David Thomain, som körde stallkamraten Calina i loppet, eftersom alla ekipage ska vara inviduella och försvara sina egna chanser.

– Var och en kör ju sin häst, man får inte göra så där, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist som har sin träningsrörelse i landet.

– Det är bra att domarna tar tag i det här. Vi lever ju på spelarnas förtroende och missbrukar vi det kan det vara slut med vår sport. Det har har varit lite snällt med kompis-körningar i loppen, men det var positivt att domarna markerade här.

Vad tänkte Bazire?

– Han tänkte väl sig inte för alls. Han hade fem hästar med i loppet och ville ge lite instruktioner. Han har fått göra lite som han velat på Vincennes tidigare, men den tiden är nog över. Han får skärpa till sig.

Får dispens för storloppen i jul

Eftersom avstängningen är precis åtta dagar så får Bazire dispens att köra grupplopp som till exempel Criterium Continental och Prix Tenor de Baune under julhelgen.

Bazire har haft ett strålande vintermeeting i Paris hittills och redan kvalat in två hästar till vinterns största lopp, Prix d’Amérique, Davidson du Pont och Looking Superb. Dessutom har han fjolårsvinnaren Belina Josselyn på banan igen efter en skada. Hon är klar för loppet - om tränaren vill starta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Paris

Frankrike