Åkesson och Lööf i hård fajt

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Jimmie Åkesson och Annie Lööf rök ihop rejält om de afghanska flyktingbarnen.

Efter debatten i TV4 fortsatte de hårda orden att flyga.

– Han har en helt oanständig människosyn, säger Lööf.

1 av 10 | Foto: Peter Wixtröm

För andra veckan i rad möttes partiledare för dueller och debatter i TV4. Denna gång drabbade bland andra C-ledaren Annie Lööf och SD:s partiledare Jimmie Åkesson samman om flyktingpolitiken. De båda var rejält oense. Medan Åkesson vill se ett stopp för all asylinvandring och i stället lägga pengarna på hjälp i närområdet menar Lööf att Sverige har råd att göra båda.

Hårdast blev fajten när de diskuterade framtiden i Sverige för de många ensamkommande barn och unga från Afghanistan som kom under flyktingkrisen 2015. Just nu debatteras deras framtid och de pågående åldersbedömningarna.

Lööf ville att de som har asylskäl ska få stanna, men även de som rotat sig via jobb eller skola.

SD-ledaren retade upp Lööf

Åkesson var inte alls inne på den linjen.

– Barn, om de nu är barn, vilket många inte verkar vara – då har man oftast inte jobb och inkomst utan är en belastning för samhället. Jag menar att det inte finns någon som helst anledning för människor som fått avslag att stanna kvar här. De ska återvända, antingen frivilligt eller så ska vi från samhällets sida se till att de återvänder. Där bör vi lägga mer resurser. Vi har enormt många människor i Sverige som befinner sig här illegalt. Det är fullständigt oacceptabelt, sa han.

Uttalandet fick Lööf att bli riktigt upprörd. Efter debatten var hon hård i sin dom över Åkesson.

– Det är en helt oanständig människosyn. En människa kan inte vara en belastning. Det handlar om att vi behöver se till att om man har asylskäl, kommer hit och får möjlighet att stanna, då måste vi se till att den här ungdomen eller barnet lär sig svenska och kommer in i skolan så att man kan börja sitt nya liv här. Har man inte asylskäl måste man få en ordnad process tillbaka.

Åkesson själv menade att han inte ser barn som en belastning för samhället på lång sikt.

– Men det är klart att de som nyttjar vissa välfärdstjänster är de som är i behov av dem, och barn är de första uppväxtåren i behov av just välfärd.

”Jag har inte pekat ut just barn”

SD-ledaren poängterade att det är de som uppehåller sig i Sverige illegalt han menade.

– Jag har inte pekat ut just barn som en belastning utan jag har pekat ut illegala invandrare primärt som en belastning, och invandringen i stort. Asylinvandringen har varit en belastning på det svenska samhället i decennier men väldigt påtagligt de senaste årens kaotiska flyktingmottagning.

Även i TV4:s eftersnack blev det dålig stämning mellan de båda. Lööf, som sa att rasismen finns kvar i SD även i dag, berättade vad som skrivits om henne från lokala SD-företrädare.

– Det finns förtroendevalda lokalt i dag som sagt att Annie Lööf gärna vill bli rövknullad av dessa invällande babianer till exempel.

Åkesson själv sa att de som uttrycker rasism i hans parti utesluts. Men menade också att Lööf debatterar på ett ohederligt sätt när hon radar upp exempel som är svåra att bemöta direkt.

– Man ska få kritisera en religion, islam, men däremot får man inte uttrycka sig som vissa nätdebattörer hade gjort mot Annie Lööf, det är två helt olika saker. Men det är helt omöjligt att bemöta i en sådan här situation. Jag tycker inte att man ska uttrycka sig på det sättet. Det är alldeles för komplext att säga om det är rasism eller nazism eller något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM