Vill att regeringen utreder osunda kroppsideal

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE, TT

SPORTBLADET

Anna Haag kritiserade kroppshetsen i sociala medier.

Nu läggs en kommittémotion mot osunda kroppsideal inom idrotten fram till Riksdagen.

– Vi ser problematiken och har ett stort ansvar även vi inom politiken, säger Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund.

Foto: TT
Saila Quicklund.

Norge har länge jobbat för att förebygga och komma åt ätstörningar inom skidsporten. Som en del i det har längdstjärnorna varnats för att lägga ut bilder med fokus på deras vältränade kroppar i sociala medier.

Något som också de svenska åkarna reflekterar över.

– Jag vill visa att vi är vanliga människor vi också, även om vi är elitidrottare. Jag äter godis och tårta och jag kan ta ett glas champagne om det är så. På mina vilodagar ligger jag i soffan och är inte ute och hetstränar. Jag hatar hashtaggen vågavägravila, det är bara idioti. Lyssna på din kropp och vad den behöver och följ det, sa Anna Haag till Sportbladet tidigare i veckan.

”Norge tar väldigt stort ansvar”

Nu kan Sverige ta efter Norge även på politisk nivå. Moderaterna har lagt fram en kommittémotion mot just osunda kroppsideal inom idrotten och vill att Regeringen startar en utredning.

”Unga människor, både pojkar och flickor, lever i en medial tid där orimliga kroppsideal ständigt marknadsförs. Dessa bilder skapar normer kring hur en framgångsrik människa bör vara och se, normer som många unga människor upplever det som omöjligt att leva upp till. Politik handlar om att se samhällsproblem och ge konkreta förslag till lösning. Unga människor far illa av orimliga krav. Missbruk, sjukdom och självskadebeteende är uttryck för detta. Regeringen behöver därför initiera en utredning kring ett fördjupat samarbete mellan stat och idrottsrörelse”, står det i motionen.

– Norge tar väldigt stort ansvar i frågan. Jag läste in mig på hur de agerar och utifrån det skapade jag den här motionen, säger Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund.

Det kommer även att hållas ett seminarium i Riksdagen om psykisk ohälsa och ätstörningar inom idrotten där representanter för Riksidrottsförbundet och Skidförbundet även kommer att finnas på plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE