Därför lever kaffedrickare längre

Publicerad:
Uppdaterad:
Kaffedrickare lever längre – nu tror sig forskarna veta varför.
Foto: TT.
Kaffedrickare lever längre – nu tror sig forskarna veta varför.

NYHETER

Tidigare studier har ofta visat att de som dricker kaffe lever längre än andra. Forskare vid Stanford-universitetet tror sig nu ha hittat en orsak till det.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Nature Medicine beskrivs en inflammatorisk process i kroppen när vi människor blir äldre. Denna ökar risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdom samt för alzheimers.

– Mer än 90 procent av åldersrelaterade sjukdomar som inte smittar kan kopplas till kronisk inflammation, säger forskaren David Furman till Stanford-universitetets hemsida.

Något som kan hjälpa äldre, och därmed också ge ett längre liv, är enligt forskarna koffein. Ämnet, som går att hitta i en vanlig kopp kaffe, har antiinflammatoriska egenskaper och bidrar till att motverka processen i kroppen.

Förvånas över resultatet

Forskarna är förvånade över resultatet, men påpekar samtidigt att frågan behöver utredas mer innan man kan dra några slutsatser. Studien har inte visat något kausalt samband mellan kaffedrickande och livslängd.

– Att något många dricker – och faktiskt gillar att dricka – kan ha en direkt gynnande effekt kom som en överraskning för oss, säger Mark Davis vid Stanforduniversitetet och fortsätter:

– Vad vi visat är en korrelation mellan koffeinintag och livslängd. Och vi har visat mer tydligt, i labbtester, en mycket trolig mekanism som förklarar varför det är så.

Publicerad: