Efter stjärnsmällen – Laine tillbaka på isen

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kevin Hoffman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Patrik Laine sänktes av en stenhård tackling som resulterade i en hjärnskakning.

Nu är den finske superstjärnan tillbaka på isen – men comebacken dröjer.

– Minsta symtom och vi är tillbaka på ruta ett, säger Winnipeg Jets coach Paul Maurice.

Det har gått knappt två veckor sedan Patrik Laine fick smaka på den hårda sidan av att vara en uppvaktad stjärna i världens största hockeyliga.

NHL-rookien fick en stenhård, men schyst, tackling av Buffalos Jake McCabe och föll handlöst ned till isen och slog i bakhuvudet.

– Det är väldigt otäcka bilder. Han är helt groggy. Man ser redan när han får smällen. Han får hjälmen från McCabe rakt i ansiktet, rakt på hakan. Det ser ut som han är avsvimmad redan när han faller ned på isen. Tack och lov har han spänt hjälmen och tappar inte den på vägen ned. Hoppas att det går bra för Laine, förstås, kommenterade Viasats expert Erik Granqvist händelsen.

”Det här är nästa fas”

Sedan dess har den finske 18-åringen inte tagit ett skär på isen – tills nu.

Laine fanns med på Winnipegs skridskopass på onsdagsförmiddagen, dock utan att utsätta sig för några fysiska närkamper.

– Vi har kommit till den punkten att vi är trygga med att låta honom köra på isen igen, säger Paul Maurice enligt nhl.com.

– Fram tills nu har han kört lätta cykelpass och det har gått bra. Så det här är nästa fas. Vi tar små steg dag för dag.

Har ingen brådska

Tränaren är noga med att påpeka att det inte råder någon som helst brådska att få tillbaka Laine i spel. När det blir comeback är det ingen som kan svara på i dagsläget.

– Det sista vi vill göra är att ge honom en träning med full kroppskontakt och... Vi har haft spelare tidigare som bara har rusat förbi den första delen i rehabiliteringen. Om du då skulle visa upp någon som helst symtom är du tillbaka på ruta ett, säger Maurice.

Hittills har Laine missat fem matcher sedan han ådrog sig hjärnskakningen. Under sin första säsong i NHL har det blivit 21 mål och 16 assist i Winnipeg Jets, vilket bara är en poäng sämre ligans poängstarkaste rookie: Auston Matthews, Toronto.

Publicerad: