Så hyllas Maradona världen över – utom i Daily Star

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Gud är död” skriver franska L’Equipe.

I dag hyllar tidningar världen över Diego Armando Maradona.

Argentina har utlyst tre dagars landssorg och redan i natt, lokal tid, samlades tusentals människor utanför presidentpalatset Casa Rosada i Buenos Aires för att sörja Maradona som under onsdagen dog i sitt hem – 60 år gammal.

Under natten fördes kroppen till presidentpalatset där ”El Diez” ska ligga på lit de parad för allmänheten.

Legendaren hyllas under torsdagen i tidningar världen över. Med vissa undantag.

Brittiska Daily Star har inte glömt VM i Mexiko 1986 och kvartsfinalen mellan England och Argentina då Maradona boxade in en boll i mål med handen – ”lite med huvudet och lite med guds hand” beskrev målgöraren det själv som.

Och dagen efter hans död frågar sig Daily Star: ”Var var Var när det behövdes mest?”

Även andra brittiska tidningar går på samma linje med rubriker om att Maradona nu är i ”guds händer”. Deras artikel inleds:

”Den näst bästa fotbollsspelaren som någonsin beträtt jordens yta…” och fortsätter ”Ja, han var en fuskare, men vilken jäkla fantastisk fuskare han var”.

Till exempel brittiska Metro. The Guardians sportetta däremot hyllar storsint Maradona, och specifikt för insats i VM −86:

”Farväl till ett fotbollsgeni som dominerade ett VM som ingen annan spelare”.

Franska sporttidningen L’Equipe håller hylningen enkel och pryder ettan med en bild och treordig-rubrik: ”Deus est mort” – Gud är död. Artikeln kallar Maradonas VM 1986 för ”den vackraste tangon”som de kallar för hans mästerverk:

”Ett mästerskap han vann på egen hand, nästan i alla fall”.

Spanska Marca hyllar inte bara fotbollsikonen med sin förstasida, de har även numrerat om tidningens sidor och samtliga pryds i dag med nummer 10.

Marca har också valt att pryda ettan med ett långt Maradona-citat:

”Om jag dör vill jag föddas igen som fotbollsspelare. Och jag vill fortsätta vara Diego Maradona. Jag är en spelare som har skänkt gläjde till folket och det är allt jag kan önska mig.

Även i Italien präglas HELA tidningar av Maradonas bortgång. Neapeltidningen Il Mattino ser vid en första anblick ut att ha en och ett ”Grazie” till hyllning av en av stadens största hjältar.

Men samtliga nyheter på ettan handlar om Maradona, skriver Fotbollskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.