Knivmördade 19-åriga Victoria Örnberg – döms till 14 års fängelse

NYHETER

I dag kom domen gällande 21-åringen som knivmördat sin 19-åriga flickvän Victoria Örnberg i Uppsala på Luciadagen i fjol.

Pojkvännen ska efter mordet även försökt stycka hennes kropp.

Han döms till 14 års fängelse för mord, mordbrand och brott mot griftefrid.

– Det verkar vara en helt korrekt dom och det jag yrkat på också, säger åklagaren Anne Sjöblom till Aftonbladet.

Det var på luciadagen 2016 som 19-åriga Victoria Örnberg hittades död efter en lägenhetsbrand i Uppsala. Strax därefter greps och anhölls hennes då 20-åriga pojkvän, misstänkt för att ha skurit sin flickvän med kniv, skändat hennes kropp och sedan tänt eld på lägenheten.

Victoria hade över 20 skär- och sticksår på kroppen när hon hittades och enligt domen dog hon genom att hon skars i halsen.

Enligt åklagaren, som yrkat på 14 års fängelse, har 21-åringen även efter mordet försökt stycka kvinnans kropp, men försöket fullföljdes aldrig.

– Han försökte avskilja armarna från kroppen och när det inte har lyckats så har han försökt elda upp henne och lägenheten för att dölja mordet, har åklagare Anne Sjöblom tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Försökte stycka kroppen

Pojkvännen greps inte långtifrån brottsplatsen med en tändare i byxorna.

Han har flera gånger i förhör sagt att han inte minns vad som hänt då han var påverkad av alkohol och droger. Dock har inga prover kunnat styrka att han skulle ha varit kraftigt påverkad vid tillfället för mordet.

Pojkvännen varken förnekar eller erkänner brott utan säger att han ”inte vågar minnas”. Den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts slår dock fast att han inte var allvarligt psykiskt störd vid tiden för brottet.

– Det har han sagt hela tiden att han inte kommer ihåg vad som hänt, han har en minneslucka som sträcker sig från den tolfte tills att han vaknar upp i häktet, säger pojkvännens advokat Magnus Nyström.

Åklagaren: Helt korrekt dom

Åklagaren Anne Sjöblom säger till Aftonbladet att hon är nöjd med domen på 14 års fängelse som kom på tisdagsförmiddagen.

– Det verkar vara en helt korrekt dom och det jag yrkat på också. Bevisläget har varit gott och det syns också på tingsrättens dom.

Hon förklarar att då mannen döms för samtliga brott som han stod anklagad för så kunde det inte bli annat än det strängaste straffet.

– Och det är 14 år med tanke på att han är så pass ung.

Åklagaren: Mycket pekar mot honom

På frågan hur 21-åringen ställt sig till misstankarna svarar Anne Sjöblom att han hela tiden har hävdat att han inte minns vad som hände.

– Samtidigt har han fått frågor gällande att det är mycket som pekar mot honom och att det inte finns någon alternativ gärningsman.

21-åringens advokat Magnus Nyström anser att straffet är för strängt, och överväger att överklaga domen efter att han pratat med sin klient.

– Jag har argumenterat för att om han nu är skyldig, vilket jag inte alls är lika säker på som tingsrätten är, så ska det bedömas som dråp. Sedan har det skett saker i efterhand, men själva mordet i sig och det som har lett fram till det, det kan ses på ett mildare sätt.

Mamman: Kände sig kontrollerad av pojkvännen

Victorias mamma har tidigare berättat för Aftonbladet att hon hade en känsla av att dottern var stressad och kände sig kontrollerad av pojkvännen. Hon vittnar även om hur hennes dotter förändrades från en varm och sprallig tjej, till att bli undvikande, trött, och glåmig.

– Han har kränkt henne på alla plan, vilket också är svårt för oss att bearbeta, har Victorias mamma tidigare sagt till Aftonbladet.

Förutom fängelsestraffet ska pojkvännen enligt domen även betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till Victorias mamma och syster.