Drömmen om ett hus vid havet – tio i topp

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fastighetsbyrån/Skandiamäklarna

Intresset för ett hus vid vattnet tycks större än någonsin.
Under juni månad var trycket på sjö- och havsnära fastigheter ovanligt högt.
– Vi noterar också att intresset också har överraskande stor geografisk spridning, säger Mikael Asp på på bostadssajten sjöhem.se.

Mer än var fjärde svensk trånar vid husköpet mest av allt efter en kåk med sjö- eller havsutsikt. Det märks inte minst hos bostadssajten sjöhem.se, där sökfrekvensen under juni varit ovanligt hög. Och ovanligt utspridd.

Örnsköldsvik lockade mest

Hetast av alla objekt i juni, åtminstone klickmässigt, var en liten fastighet på egen udde i Storsjön vid Örnsköldsvik för knappt två miljoner kronor.

Normalt inleds säsongen för att köpa och sälja fritidshus liksom permanentboenden i slutet av april och brukar kulminerar en bit in i juni. Men i år har intresset hållt i sig ytterligare ett par veckor.

Tio i topp-listan

– Och över hela landet. En anledning är förstås möjligheten att söka på vilket avstånd och i vilket område du vill ha ditt drömboende, säger Mikael Asp på sjöhem.se.

Här är tio i topp-listan över de mest klickade objekten hos Sjöhem i juni:

1. Örnsköldsvik, Långviksmon, Sjöbotten 108 Pris: 1,85 Mkr

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Månadens stora klickis. Fastighet på egen udde i Storsjön för fritid eller åretruntboende. Tomt omgärdad av gärdsgård och vedeldad bastu på bryggan.

2. Visby, Slottsterassen 6 Pris: 15 Mkr

Foto: Fastighetsbyrån

110 kvm fördelat på 6 rok. 2 badrum, egen bastu, fiber, trädgård med stenläggning. Havsutsikt över Visby hamn – en av stans bästa utsikter.

3. Älvsjö, Segeltorpsvägen 7 Pris: På gång

Foto: Fastighetsbyrån

Snacka om klickraket! Inom loppet av några få dagar på sjöhem.se så tog sig den här fastigheten i Älvsjö in på top-10-listan. Storslagen panoramautsikt över Långsjön lockar och drar.

4. Enånger, Sörön 9 Pris: 1,375 Mkr

Foto: Mäklarhuset

Skärgårdsmiljö på Sörön vid Hälsingekusten. Sjöbod där det går att köra båten direkt in till båtlänningen och bostad med kök, allrum och två sovalkover på övervåningen. Stuga med kök, rum med kamin och sovrum. Redskapsbod och bastuhus samt torrdass.

5. Fjällbacka, Vikarna 39 Pris: 6,2 Mkr

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Topprenoverat hus med havsutsikt och söderläge. Garage och gäststuga på tomten. Privat och skyddat läge invid berget. nära till Väddö naturreservat.

6. Söderhamn, Skärså Pris: 4,7 Mkr

Foto: Fastighetsbyrån

Enplansvilla/fritidshus, byggd 2009, med havsläge. Ljus och öppen planlösning och gott om gemenskapsutrymmen. Avskild trädgårdstomt, egen brygga och båtplats med servitut. Fullt utrustad gäststuga, 45 kvm. Dubbelgarage samt carport..

7. Oxelösund, Stora Hummelvik Pris: 3,195 Mkr

Foto: Skandiamäklarna

Huvudbyggnad på 65 kvm fördelad på kök, vardagsrum, utsiktssalong samt två sovrum. Dessutom en byggnad med förråd, toalett och dusch samt ytterligare en sovstuga. Installationer med solenergi, gasoldrivning av varmvatten, spis och kylfrys.

Ön Tallskär delas med ytterligare en fastighetsägare och nås genom en kortare färd i roddbåt om ca 175 meter!

8. Västervik, Mellan Malmö Pris: 6,5 Mkr

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Ostört läge med egen brygga med segelbåtsdjup, hopptorn samt sjöbod med loft. Huset uppfört 2005. Öppet kök och vardagsrum med tak upp till nock, 2 sovrum samt sovloft. Stort altandäck och inredd friggebod. Tomt med utsikt över havsvik.

9. Oskarshamn, Saltvik Pris: 6 Mkr

Foto: Fastighetsbyrån

Havstomt med egen badplats, egen brygga och båtplats. Hus med panoramafönster och utsikt mot havet.

10. Strömstad, Hälle hamn Pris: 7,5 Mkr

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Stor strandtomt, privat brygga, sjöbod och egen tennisbana. Havsutsikt och genomgående hög materiell standard. Väldisponerat hus och stor gäststugan på tomten.

Publicerad:

LÄS VIDARE