ÅSIKT

Fredriksson styr i Fogelströms stad

Claes Wahlin om en teaterchef som sitter på många stolar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avClaes Wahlin

Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET / 4560
Benny Fredriksson.

Kulturskiktet i Sverige är litet, vilket naturligtvis är att beklaga. Desto viktigare att inte minst de som sitter på beslutande poster är så många som möjligt. Därmed möjliggörs en bredd och utrymme för fler röster.

Benny Fredriksson är en av de tunga makthavarna inom kulturen. Han är vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, han sitter i styrelsen för Svensk scenkonst och är nybliven ledamot av SVT:s styrelse. Tidigare har han suttit i styrelser för Kulturrådet och Operahögskolan.


Varken hans kompetens eller erfarenhet är att ifrågasätta, men det är knappast förvånande att det uppstår ett visst missnöje när det nu visar sig att Stadsteatern har köpt upp rättigheterna för Per Anders Fogelströms stad-serie, i samband med att Fogelström skulle ha fyllt 100 år i år.

Teater Reflex i Kärrtorp har sedan 2015 planerat att spela Fogelströms stad-serie, men får nu alltså nej av Fredriksson. Förvisso kunde Reflex kanske ha tänkt på att införskaffa rättigheterna i tid, men inte skulle det, som Fredriksson sa till TT i går, bli förvirrande om två teatrar spelade samma pjäs.

Är det inte precis tvärtom? Blir det inte berikande att se hur två teatrar tar sig an samma pjäs? Fredriksson sitter också i den styrgrupp för jubileet som Stockholm stad har tillsatt. Är det förenligt att sitta på en stol i stadsteatern och samtidigt på en stol i styrgruppen för jubileet?

Deras hemsida säger att man vill ”bjuda på en mängd olika evenemang under året”. Nu har det blivit ett färre.

ARTIKELN HANDLAR OM