Filmare nekad resa till USA – missade sin Oscarsvinst

avAgnes Aronsson

Filmaren fick inte se sin dokumentär vinna en Oscar.

Han blev under oklara omständigheter nekad att resa till USA.

– Efter tre dagar på flygplatsen fick jag inte tillåtelse att resa till #oscars2017 – hade visum till USA – men passet accepterades inte, tweetade Khaled Khatib.

Den 21-åriga syriska dokumentärfilmaren Khaled Khatib rapporteras ha blivit nekad att resa till USA för att gå på Oscarsgalan. Han är en av tre filmare bakom Netflix-dokumentären ”The white helmets”, som under nattens gala vann en Oscar i kategorin ”Bästa kortdokumentär”. Han skulle ha anlänt i Los Angeles på lördagen, dagen före Oscarsgalan ägde rum, men kom aldrig dit.

Det har funnits en osäkerhet kring om han inte tilläts resa till USA, eller om han frivilligt valde att stanna kvar i Syrien, men för bara några dagar sedan skrev Khaled Khatib på Twitter; ”Efter tre dagar på flygplatsen fick jag inte tillåtelse att resa till #oscars2017 – hade visum till USA – men passet accepterades inte. Sorgligt, men har viktigt arbete att göra här”.

Han hade tidigare tweetat att han inte skulle resa till Oscarsgalan på grund av ”intensiteten i arbetet, och att ”prioriteten är att hjälpa våra människor”, trots att han hade fått ett visum till USA.

Riskerar sina liv

I den 40 minuter långa dokumentären ”The white helmets” får man följa en grupp räddningsarbetare som riskerar sina liv för att hjälpa civila som drabbats av kriget i Syrien. De har genom sitt arbete räddat livet på över 60 000 civila.

Khaled Khatib sa till NBC News att han hade blivit informerad om att hans visum hade blivit stoppat då han kom till flygplatsen på tisdagen. Han ville gå på ceremonin, men omständigheterna tillät det inte.

I ett uttalande från Syriens civilförsvar, vilket är det officiella namnet på ”Vita hjälmarna”, sades det att Khatib inte kunde resa för att hans pass hade blivit stoppat av den syriska regimen, trots att han fått beviljat ett visum till USA för att gå på Oscarsgalan.

Tvetydiga uppgifter

Men uppgifterna är tvetydiga. Enligt interna källor från Trumps administration blev Khatib kort före galan nekad inresa av den amerikanska säkerhetstjänsten, rapporterar The Associated Press. Vidare rapporterar AP att Amerikanska tjänstemän hittade ”nedsättande uppgifter” om Khatib, vilket kan innefatta allt från terroranslutningar till felaktigheter med passet.

Det var i slutet av januari som president Donald Trump utfärdade ett inreseförbud till USA från sju länder, däribland Iran och Syrien. Efter bara några veckor stoppades Trumps kontroversiella inreseförbud av domstol.

När dokumentären ”The white helmets” tog hem vinsten för bästa kortdokumentär under söndagen var det första gången en Netflix-dokumentär vann en Oscar. Den är producerad av Joanna Natasegara och regisserad av Orlando von Einsiedel.

Organisationen ”Vita hjälmarna” blev 2016 nominerade till Nobels fredspris.

ARTIKELN HANDLAR OM

Netflix

USA

Syrien