Så kan Trumps mur komma att se ut

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Trumps strävan att bygga en mur mot Mexiko fortsätter.

Flera företag bygger nu sammanlagt åtta prototyper på hur muren kan se ut.

Ett par av murförslagen är – efter Trumps önskan – byggda så att de är möjliga att se igenom.

1 av 4 | Foto: JORGE DUENES/REUTERS

De sammanlagt åtta olika gränsmurförslagen är byggda i Otay Mesa nära San Diego i Kalifornien. Fyra av exemplen är byggda i betong och fyra är byggda i ”annat material”, uppger tidningen Independent.

Alla förslag är fem till nio meter höga, och varje prototyp kostar mellan 3,2 och 4 miljoner kronor, enligt amerikanska CNN.

Företagen inledde byggprocessen i slutet av september, och de har ungefär 30 dagar på sig att bygga klart prototyperna.

Ska undersöka förslagen

När prototyperna är färdiga ska regeringen genomföra olika tester av murförslagen.

Bland annat ska man undersöka hur pass lätta eller svåra murförslagen är att bryta sig igenom, om de går att klättra över, och möjligheten att gräva hål undertill.

Tidigare i år godkände USA:s kongress 20 miljoner dollar, alltså över 162 miljoner kronor, till byggandet av prototyperna.

Flera av prototyperna är byggda så att gränsvakter kan se igenom muren, något Trump pratat mycket om att han önskar. Detta för att vakterna inte ska överraskas av exempelvis säckar, med till exempel droger, som de kan få kastade över sig och skadas.

Solpaneler

Trump har också talat om att han kan tänka sig att man placerar solpaneler på muren, och att han vill att den ska vara ”estetiskt tilltalande”.

Protesterna har varit högljudda mot Trumps vallöfte om en mur mot Mexiko. Bland annat har USA:s relationer med Mexiko infekterats av just bråket om vem som ska bekosta Trumps mur. Den amerikanska presidenten har sagt att Mexiko ska betala, men den mexikanska ledningen säger tvärt nej.

Senast i måndags skickade Trump sin ”önskelista” för prioriteringar kring invandringsfrågor till den amerikanska kongressen, där han framförallt listade att han vill öka gränskontrollerna i landet, börja bygga muren mot Mexiko, och snabba på deportationer av papperslösa invandrare.

Han skrev då till kongressen att muren ska bekostas genom en migrantuppgörelse, men det är inte säkert att kongressen går med på förslaget. Exempelvis är kongressen inte enig om den initiala summa på flera miljarder dollar som Trump önskat för murbygget.

Tidningen Independent skriver också att Kaliforniens distriktsåklagare Xavier Becerra förbereder federala stämningar mot Trumpregeringen eftersom han anser att murförslaget bryter mot federala miljöskyddsregler, och att regeringen försöker kringgå delstatslagar.

I dagsläget finns redan, på vissa sträckor, en gränsmur mellan San Diego och grannstaden, mexikanska Tijuana.

Trumps krav till demokraterna: "Muren ska byggas" 00:35
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM