Mejla

Kristina Kappelin

På väg mot VM – i herrarnas skugga

Publicerad:
Foto: Petros Karadjias / TT / NTB Scanpix

LE azzurre – där har italienarna verkligen några att heja på!

ROM. GLI azzurris VM-fiasko är och har varit det stora samtalsämnet i Italiens fotboll, ända sedan det svidande nederlaget mot Sverige i november i fjol.

Att LE azzurre, det vill säga damerna, är på god väg att kvalificera sig till VM i fotboll för första gången på 20 år, är däremot något som få italienare har en aning om.

Italien leder grupp 6 framför Belgien, Portugal, Rumänien och Moldavien. Le azzurre vann nyligen mot Belgien på Serie A-klubben Spals hemmaarena i Ferrara.

De spelade som vanligt i så gott som total medieskugga, men med 7 500 åskådare. Det är mycket för damfotbollen här och i bästa fall ett tecken på att någonting håller på att förändras.

Landslaget och tränaren Milena Bertolini utstrålar ett helt nytt självförtroende och det beror på ett träget arbete som har pågått länge. Medan allt intresse har kretsat kring herrarnas ständigt mer mediokra landslagsspel, har kvinnorna slipat och förbättrat sina tekniska och taktiska färdigheter i det tysta. 2014 vann tjejerna i U17 brons i VM i Costa Rica. Det är det bästa resultat som ett italienskt landslag i fotboll i den åldersklassen någonsin uppnått, oavsett kön.

Bland tjejerna som den gången slog ut Venezuela i en spännande straffduell på Estadio Nacional di San José, har flera i dag åldern inne att spela i landslaget. De drivs av sina framgångar, en glödande passion för sin sport och ett undertryckt raseri över den avgrundsdjupa diskriminering som karaktäriserar il calcio i Italien. Bronstjejerna från 2014 fick en utflykt med middag vid havet som premie för sitt stordåd.

Vad gäller de ekonomiska villkoren för spelarna är problemen för övrigt ungefär desamma överallt och inte bara i fotboll. Kvinnors lägre löner i hela arbetslivet är en gigantisk orättvisa som bara ett av världen 195 länder har beslutat göra olaglig, Island.

Så fick jag det sagt.

Damsatsning tack vare klavertramp

Vad gäller italiensk damfotboll, har den typiskt nog fått större uppmärksamhet på grund av manliga misstag, inkompetens och klavertramp. Det var efter att en idiotisk fotbollspamp yttrade att det fick vara slut på att slösa pengar på ”fyra flator” (d v s damfotbollen) – som fotbollsfederationen blev tvungen att införa nya regler för att inte fullkomligt ödelägga sitt rykte. Klubbarna i Serie A är numera skyldiga att driva en seriös verksamhet för flickor från 12 år och uppåt. Det innebär alltså att man börjar bygga upp damlag och några har gått händelserna i förväg.

Först ut var Fiorentina, där mina fotbollsidoler Lisa Ek och Patrizia Panico spelade den första säsongen. Sedan kom Juventus med en stor och seriös satsning, och Sassuolo. Inför nästa säsong lär Inter och Milan vara på väg.

Detta i kombination med le azzurres förestående kvalificering till VM i Frankrike 2019, har äntligen fått fotbollsfederationen att vakna. Efter att den gamla ledningen imploderade på grund av herreländet, sade den tillförordnade chefen Roberto Fabbricini häromdagen att nu är det dags att satsa. Planen är att damfotbollens Serie A och B ska lämna den så kallade amatörfederationen. Det är ett viktigt erkännande och förhoppningsvis början till lite bättre ekonomisk rättvisa för tjejspelarna, som då bör kunna betraktas som proffs. Inte en dag för tidigt, men bättre sent än aldrig.

Till slut: Medan herrarna förlorade mot Sverige i fjol, slog italienskorna det svenska damlandslaget förra sommaren. Och bara en vecka innan VM i Ryssland, möter le azzurre Portugal i en av de sista avgörande kvalmatcherna. Där har italienarna verkligen några att heja på!

Av: Kristina Kappelin

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.