Här ger Wernbloom ett rakt besked om VM: ”Jag ändrar mig inte”

avMichael Wagner

MOSKVA. Zlatan Ibrahimovic, 36, skickar blandade signaler om han vill spela i landslaget eller inte igen.

Pontus Wernbloom, 31, är mer definitiv – trots att CSKA-spelaren gör sin bästa säsong som utlandsproffs.

– Jag ändrar mig inte från en månad till en annan. Jag kommer inte spela i VM, säger han till Sportbladet.

CSKA Moskvas träning dagen innan de ska möta svensklaget Krasnodar i ligan sker relativt centralt inne i den ryska huvudstaden.

Inne på idrottsområdet kring Oktoberstadion samsas korpenlirare med knattespelare på konstgräsplanerna. CSKA:s stjärnfyllda lag tränar på en okej naturgräsmatta kring den i övrigt nedslitna öststatsanläggningen.

Pontus Wernbloom är ändå ganska nöjd.

– Efter träningen dagen före match ska vi in på hotell. Härifrån är det nära till hotellet och vår nya stadion. Förr tränade vi hela tiden på vår anläggning ute i förorten, sov över där och hade 1,5 timme in till arenan. Det slipper vi nu.

Och om Oktoberstadion är bedagad är det ingenting mot den gamla arméförläggningen i Moskvaförorten Vatutinki där CSKA är till vardags.

”Tyskarna tar ingen skit”

Till sommaren kommer dock tyska landslaget använda Vatutinki för träningar i samband med VM – så nu ska armélängorna renoveras.

– Jag tänkte, men vad f-n, ska tyskarna bo där? Men nu har de ju börjat renovera. Det är så dags. Tyskarna tar ingen skit. Det ser bra ut det de redan har gjort och det kommer bli jättebra, säger Wernbloom.

– Träningsplanerna har alltid hållit hög klass för oss. Det är snarare byggnaderna och faciliteterna som varit lite…så där.

CSKA kommer få nytta av VM, alltså?

– Ja, det tror jag. CSKA ska nog vara kvar där ett par år ytterligare. Det är inte så jävla noga. Jag tränar och åker hem efteråt i alla fall, säger 31-åringen på typiskt uppriktigt Wernbloommanér.

Efter sex år i den ryska huvudstaden har familjen Wernbloom – Pontus, hustrun Nina och barnen Mille, 7, och Penny, 5, funnit sig till rätta – i alla fall med det praktiska. Andra saker i det ryska samhället har både Pontus och Nina Wernbloom vid flera tillfällen haft åsikter om.

Lyckad flytt

– När jag skrev på ett nytt kontrakt med CSKA för ett par år sedan så flyttade vi från vår lägenhet till ett hus. Vi la om logistiken helt, vi ville satsa på boendet då. Vi bor i ett slags compound (inhägnat område) med mycket barnfamiljer, fotbollsplaner inne på området, skola, allting. Det är nära att komma ut till motorvägen för att snabbt ta sig till träningen och andra platser.

– Där vi bodde tidigare var det ett helvete när man skulle någonstans. Det tog en evighet. Den flytten var väldigt lyckad. 

Påverkar det hur du skulle vilja vara kvar i CSKA nu när kontraktet går ut till sommaren?

– Nej. Jag har sagt att jag inte vill att vi ska ta några beslut än. Det är fyra viktiga matcher kvar på den här säsongen. Sedan får vi se. 

Efter att Pontus Wernbloom efter EM 2016 tog beslutet att pensionera sig från landslaget har han nu gjort sin bästa säsong utomlands, samtidigt som han har ett utgående kontrakt i CSKA Moskva.

Han är välbetald med en årslön på 15-20 miljoner kronor och har kultstatus bland CSKA-fansen.

Gör sin bästa säsong

Wernbloom har svarat för tre mål i Champions League och Europa Leaguespelet, blivit utsedd till matchens lirare och svarat för fem mål och tre assist i ryska ligan under en säsong där han växlat mellan att spela försvarare, mittfältare och anfallare.

Till och med varningarna, sju i ligan, är på en ovanligt låg Wernbloomnivå.

Du har ett bra läge för ett klubbyte med den säsongen du gjort och statusen du fått i fotbolls-Europa?

– Ja, det är bra, men man får inte glömma att jag börjar bli gammal fotbollsmässigt. Det kan man skratta åt, men så är det. 

– Vi får se vad som händer i sommar, det blir spännande. Just nu skiter jag i det, jag vill bara spela nästa match och se till att CSKA tar sig till Champions League. 

CSKA-fansen försöker övertala dig hela tiden på Instagram och Twitter att stanna så fort du postar något. 

– Det är där jag hör det framför allt. Annars lever man i en skyddad verkstad. Vi har haft så mycket matcher senaste tiden så är man inte på hotell så är man hemma och slappar. Med matcher var tredje dag så är jag inte ute och hänger på stan direkt.

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo
Pontus Wernbloom.

Frustrerad Nina Wernbloom

– Det är kul att de vill att jag ska stanna. Klubben vill förlänga. Jag har sagt att vi får se efter säsongen. 

Vad vill din hustru Nina? Är det inte dags att hon får bestämma…?

– Hon bestämmer ju allt redan…haha. Nej, det är som alltid. Det är beslut man tar tillsammans, men barnen får inte bestämma ett skit. Dom ska göra som de blir tillsagda, haha.

– Det är många år kvar tills barnen får något att säga till om. Där får vi vara hårdare, Nina och jag. Dom (barnen) bestämmer väl mer än vad jag gör också, säger Wernbloom med ett nytt flin.

Om du ska öppna dig, vad vill du ha? Värme, äventyr, pengar?

– Jag vet inte vad jag vill ha. Nu när man blivit så här rutinerad som jag är – alltså gammal – så är jag mer avslappnad kring de här grejerna. Nina vill veta och planera mera. Jag säger ”vi skiter i det och ser till att klara av den här säsongen först. Sedan har vi semester och all tid i världen på oss.”

– Nina blir otroligt frustrerad över mig då. Hon har lite större kontrollbehov än mig. Men samtidigt förstår jag henne. Mitt liv går i ett med matcher, resor, träningar. Hon har mer tid att grubbla över vår framtid. 

Finns det så mycket intresse från klubbar så att du kan välja var du vill ta vägen?

– Ja, det finns intresse, det vet jag. Det är från bra lag. Men ska jag byta från det här så måste den nya klubben ha något riktigt bra att erbjuda på något specifikt sätt. 

Dröjer innan det blir Blåvitt?

Det är inget alternativ att återvända till IFK Göteborg i sommar?

– Nej, det känns inte aktuellt just nu. De har hört av sig och de vet hur läget är för mig och jag vet hur de ser på mig.

Vad säger du till Blåvittfansen som hoppas att du, Oscar Wendt, Marcus Berg och Gustav Svensson ska komma hem, snart, och hjälpa ert lag som en Andreas Granqvist eller Jiloan Hamad?

– Det är så fans fungerar, i alla sporter. Jag också, säger NHL-fanatikern och den store Philadelphia Flyers-anhängaren Wernbloom.

– I den bästa av världar skulle alla återförenas för att vara med och slåss om ett SM-guld. 

– En del som har flyttat hem har inte haft speltid i sina klubbar eller är på väg att varva ned. Det hade känts konstigt att flytta härifrån, från en liga på högre nivå än allsvenskan, där vi ofta spelar i och länge i Europaspelet, i ett lag där jag spelar varje match och där vi slåss om titlar varje år – hem till Sverige redan.

– Jag känner att jag har mycket kvar att ge. Det hade varit en annan sak om jag hade haft en otrolig hemlängtan, men så är det inte riktigt än. Jag har varit väldigt befriad från svåra skador och jag har aldrig levt på min snabbhet. Om jag vill kan jag nog hålla på länge till.

Du har väl inte ens fått så många gula kort som du brukar ha?

– Jag har spelat anfallare en del och har inte åkt på så många tjöt-varningar.

Har du mognat?

– Nej, nej, det är ingen risk… Jag är inte inne i lika många dueller bara, men min fru är inte helt nöjd med mig ändå. Det är så jävla svårt när man vill vinna hela tiden. Jag har varit sådan här sedan jag var barn. 

Nobbar landslaget

Med den här säsongen i benen så är det ju ännu mer ologiskt att du inte vill spela i landslaget. Är dörren stängd?

– Jag har sagt nej, och det står jag fast vid. Jag tycker man ska lägga större fokus på de som verkligen ska spela i VM. Sedan förstår jag att det i andras fall, inte mitt, blir ganska mycket skriverier om det.

– Spelarna och ledarna som tog Sverige till VM gjorde en riktig bragd och de förtjänar mer uppmärksamhet och att man borde skriva mer om dem i stället än om oss som inte ska vara med.

– Jag är smickrad över att folk och media frågar mig om landslaget, men det blir tröttsamt också. Jag ändrar mig inte från en månad till en annan. Jag kommer inte spela i VM, säger han bestämt.

Vår pratstund i läktarkorridoren går mot sitt slut. Wernbloom som haft problem med både en revbensskada och en känning i baksidan av låret ska ut jogga runt träningsplanen för att testa om han kan spela mot Krasnodar under söndagen i en match som är av stor betydelse i kampen om de ryska Champions League-platserna.

Tränaren Viktor Hancharenka, fysansvarige Paulino Granero, läkare och sjukgymnaster väntar på besked från lagets stora svenska stjärna. 

Som blivande VM-åskådare, hoppas du att Zlatan spelar i VM?

– Har han sagt nej så är det väl det som gäller tills han meddelar att han har ändrat sig.

Försvåras gruppdynamiken om han skulle återvända till landslaget?

– Det är en jättesvår fråga att svara på. Det handlar inte bara om Zlatan. Alla spelare kan höja eller sänka ett lag och dynamiken kan förändras. 

Ledarskapsfråga

– Ansvaret ligger hos tränaren. Det är det som visar om man är en bra tränare. Det Janne (Andersson) gjort tycker jag är helt fantastiskt, både av det jag hört från de som varit med och spelat och när vi har sett resultaten. Sättet som de har jobbat ihop och fått det att fungera har varit helt perfekt.

– Att förbättra den gruppdynamiken kanske är svårt när det varit så extremt bra, men i Zlatans fall så är det en världsspelare. Kan man få in honom och det stämmer så är det klart att det är bättre för laget. Det säger sig självt.

– Det där är en ledarskapsfråga och där är landslaget väldigt bra. 

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Att de är bra. Chanserna är goda att ta sig vidare från gruppen. Du vet också att det inte avgörs i första matchen under VM, men att den (mot Sydkorea) är otroligt viktig för hur man ska jobba vidare under turnering. Torsk där så blir det motvind direkt. Det gäller att få med sig ett bra resultat från första matchen så de känner att de är med. Då kan allt hända, säger Pontus Wernbloom.