Ugandas president vill förbjuda oralsex

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
Yoweri Museveni har förbjudit landets invånare att utföra homosexuella handlingar.
Foto: Stephen Wandera / TT
Yoweri Museveni har förbjudit landets invånare att utföra homosexuella handlingar.

Oralsex kan förbjudas i Uganda – om presidenten Yoweri Museveni får som han vill.

– Munnen är till för att äta med, inte för sex, säger presidenten till internationell press.

Yoweri Museveni är Ugandas president sedan 32 år tillbaka. Och nu har han gått ut med ett förslag om att förbjuda landets medborgare från att ha oralsex.

– Låt mig ta tillfället i akt att gå ut med en offentlig varning om de felaktiga tillämpningar som utomstående förespråkar, säger presidenten till pressen, enligt Daily Mail.

Olagligt att vara homosexuell

Presidenten har en historia av att förbjuda sexuella akter, år 2014 skrev han till exempel på en lag som förbjuder homosexuella handlingar. I och med det blev det alltså olagligt att vara homosexuell i landet och invånarna riskerar livet om de blir påkomna med att ha samkönat sex.

Det är dessutom kriminellt att inte rapportera om andra som utför homosexuella handlingar.

Efter att lagen trätt i kraft sa Museveni att oralsex kunde ge människor mask. Han menade att maskar kunde komma in i munnen och försvinna ner i magen om man utförde den sexuella handlingen.

Vill återuppta dödsstraff

Det strängaste straffet, för brott som förräderi och mord, är dödsstraff i det afrikanska landet. Däremot har inga avrättningar genomförts sedan 1991.

Men i januari i år sa Museveni att han vill ändra på detta.

– Kriminella tror att de har rätt att döda människor men behålla sina egna huvuden. Jag ska ändra mig lite och hänga några, sa han då enligt Standard Media.

Publicerad: