Märkliga mötet med stjärnan: ”Helt galen”

Nöjesbladet möter Ezra Miller inför ”Fantastiska vidunder”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:

LONDON. I ”Fantastiska vidunder” spelar han tystlåten och full av mörker.

I verkliga livet är Ezra Miller, 26, en färgglad energibomb.

Båda karaktärer är hittills omöjliga att få grepp om.

– Han förkroppsligar JK Rowlings budskap, säger producenten David Heyman.

Vi sitter i en svit på femstjärniga Rosewood Hotel i London, där vi ska träffa stjärnorna i nya ”Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott”. Journalister från hela Europa väntar spänt på sin tur och förbereder sig inför intervjustunderna med stjärnor som Jude Law, Eddie Redmayne och Katherine Waterston. Kollegor checkar in, ropas upp, försvinner och kommer lättade tillbaka igen.

Förutom om de fått sitta ner med Ezra Miller – New Jerseysonen som spelar Credence Barebone i filmerna.

– Han är helt galen, säger en italiensk reporter.

Alla som pratat med 26-åringen kommer tillbaka och ser lika chockade ut.

– Han började med att sjunga för full hals i en minut, säger en man som slår sig ner bredvid mig.

– Han vände sig mot kameran och sa ”fan ta dig, Daniel Day Lewis”, säger en annan.

”Bekväm stämning är det inte”

En annan italiensk reporter kommer in och berättar att han svurit och pratat om sex under hela intervjun. Filmbolagets representanter kallar på henne och berättar att de tyvärr måste klippa bort det mesta av inspelningen. En tysk kvinna säger att han bara klagat över att han inte ville vara där.

– Det var den sämsta intervju jag gjort i hela mitt liv, säger hon.

En kollega från en annan tysk tidning lyser i ögonen.

– Detta var den roligaste jag gjort, säger han.

Nöjesbladets tur. Jag sätter mig mitt emot Credence Barebone – den tystlåtne trollkarlen som i första filmen visar sig bära på en enorm mörk kraft, och som i den andra söker efter sin identitet.

Jag vet inte vad Miller söker efter här, men bekväm stämning är det inte. Han försöker läsa det kinesiska tecknet på mina skor, visar hur han skrivit Harry Potter-förbannelsen Avada Kedavra om och om igen på sina handflator och kommer på en slags high-five med intervjupartnern Claudia Kim, 33. Kim debuterar i filmseriens andra film som Nagini – kvinnan som kan förvandlas till orm och som i Harry Potter-filmerna är Voldemorts dödliga ormvän. Hon verkar själv ha fallit pladask för Millers magiska krafter. Varje svar handlar om honom.

– Det är en ära att ens ha parats ihop för intervjuer med denna person, säger hon när jag frågar om hur det varit att som ett stort Harry Potter-fan kliva in i JK Rowlings universum.

– Credence i den första filmen var så fantastisk, jag var helt tagen av hans insats, så detta var speciellt för mig.

Säger ingenting

När ”Grindelwalds brott” hade premiär i Paris gick Miller på röda mattan i en slags bubblig svart dunjacka och svart läppstift och såg ut som om Darth Vader hade korsats med en uppblåsbar julgran. I London bar han en helvit fjäderdräkt. På intervjun sitter han i ett genomskinligt plastförkläde och visar hur det börjat imma.

– Jag börjar producera vattenkondensation, det ser ut som fönstret på den där bilen i ”Titanic” just nu, säger han innan han avbryter sig själv för att kolla vilket märke det är på Kims tröja.

På min fråga om kontrasten mellan hans färgsprakande personlighet och hans mörka rollfigur säger han… ingenting.

– De flesta filmer jag är med i är i färg, så folk är ofta inte förvånade över att jag är färgstark (även privat). Du är också i färg i mina ögon, vilket är bra.

Kim hyllar honom för hur han fått henne att skratta, tagit hand om henne som nytillkommen och samtidigt tagit henne till väldigt mörka platser i filmen. När jag frågar vad han gör för att få nykomlingar som Kim, Jude Law och Johnny Depp att komma in i ”Fantastiska vidunder”-världen tar han oss med på ytterligare en resa in i sin fantasivärld.

– Jag gör ofta en lättare fanfar. Jag gillar inte att skada trumhinnorna men jag brukar bara ha några pojkar som spelar på små horn när de går in i hotellet, säger han.

– Lite konfetti, sedan dekorerar jag med deras fienders huvuden på spett medan de vandrar fram till en tron, som jag ser till så att den är i perfekt höjd för dem. Sedan ser jag till att de alla har kristaller och att deras magikännedom är tipptopp och att vi känner att vi är nöjda, sedan får de göra en ritual där de dödar en oskyldig. Efter det får de göra audition.

1 av 3 | Foto: Jaap Buitendijk
Ezra Miller i ”Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott”.

Skaparna älskar stjärnan

Förbryllad lämnar jag Kim och Miller, som avslutar med att erkänna att han kanske borde låtit sin intervjupartner svara på någon av frågorna.

– Jag är en pratglad och nervös person så det slutar med att jag ockuperar en massa plats. Jag är bara högljudd.

Det var varken den värsta eller den roligaste intervjun jag gjort, men definitivt en av de konstigaste.

Filmseriens skapare älskar Miller.

– Han är helt otrolig, han är en väldigt speciell människa, säger regissören David Yates.

– Passionerad, rolig och helt och hållet äkta. Han är väldigt ömsint och har mycket kärlek får många människor.

Producenten David Heyman håller med.

– På något sätt tycker jag att han är ett perfekt förkroppsligande av Jos (JK Rowling) budskap. Han är nyfiken, han är ömsint och han omfamnar olikheter. Han är en hyllning till olikheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN