Guide/Central Park

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Bethesdafontänen, en populär mötesplats.

Resa | New York

Därför: En grön lunga mitt i åttamiljonersstaden New York, centralt belägen på Manhattan.

Bästa tid: Vackrast på hösten, men värd ett besök året om.

För vem: Den som vill motionera eller bara promenera, barnfamiljer och alla som vill slå sig ner en stund i det gröna.

Absolut inte: Även om parken är relativt säker bör man vara på sin vakt i vissa områden – norr om 95th Street på båda sidorna och i skogspartierna. Promenader efter solnedgången rekommenderas inte.

Kuriosa: I mitten av 1800-talet uppmärksammades behovet av en park för allmänheten på Manhattan. 1858 anordnades en tävling som skulle bestämma parkens utseende. Law Olmsted och

Calvert Vaux vann. Fyra miljoner växter och träd forslades till platsen där parken stod klar nästan 20 år senare.

Göra/uppleva

The Mall, Bethesdaterrassen & fontänen

Om man går in i parken vid Grand Army Plaza (precis vid The Plaza Hotel), så är det lätt att hitta The Mall och Bethesdaterrassen. Följ bara de bänkkantade vägarna rakt fram.

Fortsätt rakt fram till den kända Bethesdafontänen (densamma som nyligen syntes i inledningen till tv-serien ”Angels in America”).

Belvedere Castle

Väderstation i mitten av parken vid 79th Street. 1856 designade Calvert Vaux och Jacob Wrey Mould Belvedere som är byggt på Vista Rock, som är den högsta punkten i Central Park. Härifrån är utsikten jättefin. I dammen nedanför simmar det hundratals sköldpaddor. Öppet tis–sön kl 11–16.

Cleopatra’s Needle

Den 3 500 år gamla egyptiska granitobelisken var en gåva från usrpungslandet till New York 1881, efter USA:s hjälp med Suezkanalen.

John Lennons minnesplats

Den 8 december 1980 mördades John Lennon utanför The Dakota building, som ligger på nordöstra hörnet av 72th Street och Central Park West. Minnesplatsen (Imagine) ligger i Strawberry Fields på andra sidan gatan. Varje år på Lennons dödsdag samlas fans här och håller en minnesstund.

Conservatory Garden

I nordöstra hörnet. Här låg ursprungligen ett växthus, som revs eftersom det var för dyrt att underhålla. I stället byggdes denna italienska, symmetriska trädgård, som även innehåller en engelskinspirerad labyrintliknande park med en bronsfigur föreställande barnen i ”Den hemliga trädgården”.

Wollmanrinken

Skridskorinken byggdes 1951 och erbjuder skridskoåkning på is vintertid och på hjul sommartid. Det går bra att hyra åkdonen.

Äta/dricka

Som i de flesta parker finns det ett begränsat utbud av mat och dryck. Korv- och läskstånd finns överallt, men varorna är ganska dyra. Har du en tajt budget? Fundera inte ens över att äta i parken. Men vill man kosta på sig, kan man ha en riktigt trevlig lunch här.

Tavern on the Green

Vid Central Park West/67th Street. Denna viktorianska restaurang var ursprungligen tänkt som hem för 200 får som betade på Sheep Meadow. Borgmästare Fiorello

LaGuardia invigde restaurangen 1934, och på 1980-talet renoverades den för 20 miljoner.

Lunchrätter från cirka 60 kr, middagshuvudrätter från drygt 100 kr.

Boathouse Café

På nordöstra sidan av sjön mitt i parken. Uteserveringen öppnar på våren och stänger någon gång under oktober. Men matsalen är öppen året runt. Här kan man sitta och titta på alla som ror hyrbåtar och på människorna som samlas runt Bethesdafontänen. Det är pittoreskt vilken årstid det än är.

3 årliga evenemang

New York Marathon

Maratonloppet hålls varje år den första söndagen i november. Runt 30 000 maratonlöpare springer genom Queens, Brooklyn, Staten Island, Long Island och Manhattan för att gå i mål vid Tavern on the Green i Central Park. Läs mer på:

www.nymarathon.org

Macy’s Thanksgiving Parade

Paraden äger rum på tacksägelsedagen, fjärde torsdagen i november varje år. Från Central Park West/77th Street till

Broadway/34th Street. Här kan man titta på stora ballonger av seriefigurer och tomtar. Klä dig varmt, det kan vara bitande kallt.

Paraden har varit med i de flesta sitcoms från New York, däribland ”Vänner” (och nej, det finns inget kafé i New York som heter Central Perk.)

Nyårsfyrverkeriet

De bästa platserna att se fyrverkeriet är på Central Park West/72nd Street, Tavern on the Green samt Fifth Avenue/90th Street.

3 evenemang i sommar

Klassisk musik

New York-filharmonikerna har konsert på Great Lawn den 14 och 18 juli från kl 20.

Den 20 juli och 3 augusti spelar Naumburgorkestern från kl 19.30.

Central Park Summerstage

Mer musik i olika genrer framförs på Central Park Summerstage hela sommaren. Kolla spelschemat och annan info på:

www.summerstage.org

Shakespeare

Hela sommaren ges gratis teaterföreställningar. Biljetter hämtas samma dag från kl 13 på The Delacorte Theater. Läs mer om sommarens evenemang i parken på:

www.centralpark2000.com/events_home.htm

För barn

Barn kan bli avmålade, ansiktsmålade, köpa vindsnurror och rosa sockervadd på många ställen i parken. Eller titta på djur.

Central Park Zoo

På Fifth Avenue/64th Street. Sjölejon, pingviner, en isbjörn och runt 130 andra djur. Öppet mån–fre kl 10–17, lör–sön kl 10–17.30.

The Swedish Cottage

Västra sidan/79th Street. På 1800-talet låg här en svensk skola, men i dag rymmer byggnaden en dockteater. Trähuset byggdes 1875 i Sverige, och skänktes till USA inför världsutställningen 1876.

Karusellen

vid 64th Street

Karusellen har funnits på den här platsen sedan 1871, men den drevs ursprungligen av en häst. Dagens karusell donerades till parken 1951. En åktur kostar drygt 7 kr. Öppet alla dagar kl 10.30–18.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN