Kallaste natten på 144 år

Publicerad:
Uppdaterad:

Men snart blir det varmare igen

En köldknäpp som var både rekordtidig och rekordkall drabbade större delen av Sverige under natten till torsdagen.

Men nu vänder det.

– Det blev sporadiska rekord överallt, konstaterar meteorolog Niklas Sondell på SMHI.

Göteborg hade till exempel sju minusgrader. Så kallt har det inte varit i Göteborg i oktober sedan 1859. En annan stad som slog sitt oktoberrekord från 1859 var Örebro, där det var -12,8.

Till och med i Falsterbo längst i söder var det en rekordnatt. Där gick termometern ner till -3,6, vilket är ungefär en halv grad kallare än tidigare uppmätta oktoberrekord på orten.

Kallast i landet hade Edsbyn i Hälsingland med 21 minusgrader. Så kallt har det inte varit i Edsbyn i oktober på 50 år.

Tidigare oktoberrekord har ofta noterats alldeles i slutet av månaden. Att köldknäppen den här gången kommer redan den 23 oktober gör att meteorologerna dristar sig till att kalla den rekordtidig.

Orsaken till alla rekorden är den riktigt kalla luft som strömmat in från Ishavet och Ryssland. Kalluften sträcker sig in i en kil över Norrland, Svealand och norra Götaland.

Samtidigt har det varit klart och på många håll är marken dessutom täckt av nysnö.

– Snön isolerar den värme som finns i backen. Samtidigt äter den upp fuktigheten, vilket gör att det inte bildas dimma, berättar Niklas Sondell.

Den del av Sverige som hade det varmast natten till torsdagen var norra Lappland, som delvis täcktes av moln. På några mätstationer där höll sig temperaturen strax under nollstrecket.

Men kylan har inte kommit för att stanna, konstaterar Niklas Sondell. Det vänder långsamt och någon gång i början av nästa vecka slår det om och blir vanlig höst igen.

Cecilia Klintö/TT

Publicerad: