Succén även en ekonomisk fullträff: ”Det var väl en årsinkomst”

avSimon Norberg

SPORTBLADET

DRESDEN. Maja Dahlqvist, 23, greppade inte bara sista halmstrået för att få hänga med till OS i Sydkorea.

I sin första världscuptävling för säsongen körde hon även in över 100 000 kronor.

– Det var väl en årsinkomst på två dagar, haha!, säger Maja Dahlqvist.

Foto: Hendrik Schmidt / TT / NTB Scanpix

När Maja Dahlqvist tidigare i veckan blev kallad till världscupen i tyska Dresden var det för första gången den här säsongen.

Hon tackade för förtroendet genom att bli tvåa på lördagens sprint, bakom Hanna Falk som vann, efter att tidigare haft en elfteplats som bästa notering i VC-sammanhang.

Tränaren förvånad

På söndagens teamsprint bildade hon Sveriges andralag tillsammans med Ida Ingemarsdotter och på förhand skulle de få tufft att slå Stina Nilsson och Hanna Falk.

Men den här gången var Maja Dahlqvist så pass oförskämd att hon spurtade ner både Stina Nilsson och amerikanskan Sophie Caldwell på upploppet.

– Jag sa att det var sjukt igår så vet jag inte vad det är i dag, jag fattar inte riktigt, säger Dahlqvist.

Tränaren Johan Granath var även han förvånad över utfallet.

– Jag trodde väl inte att hon skulle utmana Stina mest på slutet där, men så blev det och bara det är svenskt högst upp så är jag glad, säger han till Sportbladet.

Flera anledningar att jubla

Som grädde på moset kan Maja Dahlqvist, förutom succén i spåret, även se tillbaka på helgen med ett gott ekonomiskt resultat.

– Ja det var det ju verkligen, säger hon och skrattar.

En andraplats i världscupen ger 62 000 kronor och en vinst i en teamsprint cirka 100 000 som de två i laget får dela på.

Det innebär totalt cirka 110 000 kronor på två lopp.

– Det var väl en årsinkomst på två dagar, haha! Det känns väldigt skönt.

Aktuell för OS

Dessutom har hon gått från att knappt vara aktuell för en OS-plats till att ha en mycket god chans.

Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk ser i dagsläget ut att vara givna i till OS-sprinten. Men frågan är vem som ska ta den fjärde platsen.

– Att åka skidor fort är inte negativt. Sen ska man också vara ödmjuk och säga att sprinten i OS går i klassisk stil och ska vi relatera helgerna till varandra väger sprinten i Planica tyngre. Men Maja är i bra form, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Var Maja Dahlqvist aktuell för OS inför den här helgen?

– Egentligen inte. Maja har inte visat den gryende formen innan jul. Hon har gjort några bra resultat men inte som det här och än är inte tiden förbi. Nästa helg är sista chansen då ska truppen definitivt ta ut.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16