Mejla

Daniel Swedin

Skicka extremisten tillbaka till grottan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Maltesen som förelås bli ny hälsokommissionär är en mörkerman som spelar i en helt egen division.

Maltesen Tonio Borg föreslås bli ny hälsokommissionär. Men han är en reaktionär extremist som inte förtjänar det uppdraget.
Foto: Scanpix
Maltesen Tonio Borg föreslås bli ny hälsokommissionär. Men han är en reaktionär extremist som inte förtjänar det uppdraget.

Minns ni John Dalli, EU:s hälsokommissionär som fick avgå efter anklagelser om en snusmuta?

Nu ska han ersättas och Maltas premiärminister har nominerat Tonio Borg. Borg är utrikesminister på Malta och är dessutom vice premiärminister och partiledare för Nationalistiska partiet.

Innan Borg gav sig in i politiken arbetade han som advokat specialiserad på mänskliga rättigheter. Det låter väl bra?

Studerar man vad Tonio Borg gjort och sagt under de senaste åren framträder en mörkerman som tycks spela i en helt egen division.

I dag har Malta en av Europas hårdaste abortförbud. Om man som kvinna gör abort eller som läkare utför en abort riskerar man fängelse i tre år. Tonio Borg tycker det är för slappt. Han vill skärpa straffen och skriva in abortförbudet i Maltas grundlag.

Borg är dessutom av åsikten att det mänskliga livet börjar när spermien förenas med en äggcell och att landets grundlag ska sätta likhetstecken mellan en abort och ett mord.

Han tycker att det vore bra om man begränsade gravida maltesiskors rätt att resa utomlands. De kan ju utföra en abort på semestern! Borg vill dessutom kunna slänga barnlösa kvinnor i fängelse om de föder barn med donerade ägg.

2011 var Borg en av elva parlamentsledamöter på Malta som röstade emot att folk skulle få skilja sig lagligt. 2009 menade Borg att samkönade par och heterosexuella par som inte gift sig inte förtjänade lagligt skydd och inte ska kunna ärva varandra. Han stöder också idéen att, exempelvis, ett svenskt gaypar som ingått partnerskap ska få det upplöst om de flyttar till Malta - i strid mot EU-rätten.

När Tonio Borg var inrikesminister med ansvar för flyktingfrågor fick han vass kritik från FN:s flyktingorgan liksom från Europarådet och Amnesty för inhuman behandling av asylsökande. 2002 skickade Malta hem 230 eritreanska flyktingar till fängelse och tortyr.

Denne extremist - som tillhör samma partigrupp som våra svenska moderater och kristdemokrater - är nu på god väg att få ansvar för hälsofrågor.

I morgon kommer Borg att utfrågas av Europaparlamentet. Därefter ska de besluta om han får tillträda som kommissionär eller inte.

Om parlamentarikerna tar mänskliga rättigheter på allvar så skickar de tillbaka Tonio Borg till reaktionära grotthåla han kommer ifrån.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN