Gör comeback - 41 år gammal

Av: Linus Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Norsk hockeys meste landslagsman återvänder trots svåra knäproblem

För 14 månader sen tackade Tommy Jakobsen nej till spel för det norska hockeylandslaget.

Men att helt lägga skridskorna på hyllan var inget alternativ.

Trots att hans ena knä saknar både friskt brosk, en hel menisk och främre korsband väljer han nu att återvända till landslaget.

– Landslaget har alltid varit roligt, säger han till hockeymagasinet.no.

Tommy Jakobsen.
Foto: AP
Tommy Jakobsen.

Det har gått närmare 21 år sedan Tommy Jakobsen debuterade för det norska hockeylandslaget. Sedan dess har han hunnit med otroliga 18 mästerskap och 136 landskamper.

Ifjol fick det dock vara nog.

41-åringen ville lägga tiden på annat och valde att följa VM i Slovakien från TV-soffan.

Han fortsatte dock i klubblaget Lörenskog IK trots stora problem med sina knän. Ett av dem saknar både frisk brosk, en hel menisk och ett främre korsband.

– Det är kanske inte så konstigt att läkarna gick ut och sa att det var dags att lägga skridskorna på hyllan efter den första skadan. Det enda problemet var att de inte hade talat med mig först, har försvararen sagt.

"Utstrålar träningsiver och engagemang"

Trots skadeproblemen väljer Jakobsen nu alltså att återvända till landslaget. Ett beslut som glädjer Helge Tveten, VD i Lörenskog.

– Tommy utstrålar träningsiver och engagemang, även i de yngre divisionerna, där han är tränare. Han är rakt igenom seriös och framstår som en fantastisk förebild för alla i hockey Norge, säger han till vg.no.

Spelat en säsong i Djurgården

Till en början är 41-åringen uttagen i den trupp som ska spela en fyranationsturnering i börja i februari. Försvararen - som spelade en säsong i Djurgårdens IF i mitten av 90-talet - satsar dock mot det världsmästerskap som går av stapeln i Finland och Sverige i början av maj.

Hur länge karriären sen pågår är det ingen som vet.

– Tommy har plågats av skador, bland annat i sitt knä, trots att han har varit mycket bra på att ta hand om sin kropp. Han tar ett år i taget nu, säger Lörenskogs tränare Roy Johansen till vg.no.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!