Sagan utkastad - Cavendish tvingas avbryta

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Cykel. Slovakiske världsmästaren Peter Sagan har kastas ut ur Tour de France efter att ha orsakat en krasch på upploppet i tisdagens etapp.

Britten Mark Cavendish tvingas bryta touren efter att ha skadats i kraschen.

– Jag är så klart otroligt besviken, säger Cavendish.

Arnaud Démare tog sin första delseger i Tour de France när han vann den fjärde etappen. Men det var inte det som eftersnacket kom att handla om.

I spurten på den 207,5 kilometer långa etappen från Luxemburg till Vitesse försökte den brittiske spurtspecialisten Mark Cavendish ta sig förbi Peter Sagan men slog i slovaken som körde ut en armbåge, och britten dunsade i staketet och vurpade. Över britten voltade sedan två cyklister, bland annat tysken John Degenkolb.

Åsikterna om huruvida Sagan armbågat Cavendish med flit eller om han körde ut sin armbåge för att återfå balansen efter att Cavendish touchat Sagans cykel gick isär.

Blev diskad

Efter ett par timmar fick Sagan ett tidstillägg på 30 sekunder och föll från andraplats på etappen till 115:e. Och från andra till 15:e i sammandraget.

Men sedan kom beskedet att slovaken blir diskad och får lämna touren.

"Vi har bestämt oss för att diskvalificera Peter Sagan från Tour de France 2017, eftersom han riskerat några av sina kolleger på allvar i de sista meterna av sprinten som skedde i Vittel", sade tävlingsledningens ordförande Phillippe Marien i ett uttalande.

Mark Cavendish tog sig till slut i mål men hade ont och blödde från ena handen.

– Jag gillar inte att han sätter ut sin armbåge så där. Jag och Peter kommer överens och en krasch är en krasch, men jag vill bara veta mer om armbågen, sade Cavendish innan han fördes till sjukhus.

Fraktur i skulderbladet

Senare på tisdagskvällen, natten mot onsdagen svensk tid, kom beskedet att Cavendish tvingas avbryta touren på grund av en fraktur i skulderbladet.

– Jag är så klart otroligt besviken över att få nyheterna om frakturen. Jag kände att jag hade en bra position för att vinna och att förlora det läget, och även tvingas lämna touren, som jag byggt hela min karriär kring, är väldigt tråkigt, sade Cavendish.

Peter Sagans stall, Bora, har meddelat att man lämnat in en protest mot avstängningen på Sagan.

– Jag såg inte att Mark Cavendish var bakom mig. Han kom väldigt snabbt bakifrån från höger och jag hann inte reagera och hålla vänster, sade Sagan.

– När jag fick höra efter målgång att han skadat sig gick jag direkt bort för att kolla hur han mådde. Vi är vänner och kollegor och krascher som den här är aldrig kul. Jag hoppas att Mark återhämtar sig snabbt.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: