Hamilton: ”Årets mest speciella lopp”

avAnna Andersson

Lewis Hamilton tappade segern och VM-ledningen.

Nu är han tillbaka på hemmaplan. För att vinna den sjätte segern.

– Detta är årets mest speciella lopp, säger han.

Det har inte ens gått en vecka sedan Mercedes båda bilar bröt Österrikes GP med tekniska problem. Ett sådant misslyckande har teamet inte varit med om sedan 1955. Dessförinnan hade Lewis Hamilton och hans team tappat en klar ledning efter en strategimiss och den regerande mästaren såg allt annat än mästerlig ut.

Nu är han tillbaka hemma på Silverstone, en bana som fått ny asfalt, tre DRS-zoner och är snabbare än någonsin. Tre faktorer som talar för Lewis Hamilton.

– Jag är väldigt tacksam över att jag har chansen att ta min sjätte seger här. Det är inte många som får den möjligheten, säger han när han möter media inför årets tionde VM-deltävling.

– Självklart var det tufft i Österrike, men det som inte dödar dig stärker dig.

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix

Nervositet hos Mercedes

Samtidigt finns det en viss nervositet i Mercedes. Teamet kom med en uppdaterad motor till Frankrike, där vann Hamilton. Därefter kom teamet med årets största uppdatering av aerodynamiken till Österrike en vecka senare, men båda förarna tvingades bryta med motorrelaterade problem.

– Som förare och som idrottsman kan jag inte tillåta mig själv att påverkas av det som skett. Jag går in med samma inställning som alltid och utgår ifrån att bilen är tillförlitlig, säger Hamilton som tog sin fjärde pole position i rad på Silverstone.

– Samtidigt är vi alla människor, därför har var och en av oss det som hänt i bakhuvudet och känner en viss nervositet.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Ferrari har övertaget - Hamilton pole

Nederlaget förra veckan gjorde att Ferrari tog över ledningen i både förar- och märkes VM. Dessutom tog Red Bull ett steg tillbaka in i kampen om VM-titeln. Det VM som under många år varit en kamp mellan Mercedes båda förare är i år en tuff fajt mellan tre team som vunnit tre lopp var.

– Det är en större press i år och det gör att du som förare måste pressa dig själv mer, säger Lewis Hamilton i samband med pressmötet.

– Det trycket har alla i teamet. Den mängd informationen som kommer och de olika beräkningar som teamet måste ta ställning ökar hela tiden. Det är svåra beslut även för teamet. Vissa beslut är enkla och andra är svårare. Ibland är det så att de enkla besluten är de svåraste.

Hamilton startar sitt hemmalopp från första led, intill VM-ledaren Sebastian Vettel, före de båda finländarna Kimi Räikkönen, Ferrari och Valtteri Bottas Mercedes. Marcus Ericsson var 15:e man i kvalet till Storbritanniens GP.

F1-bloggen med det senaste snacket: Nytt poängsystem i Formel 1?

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes

Ferrari