Kristersson till Ryssland: ”Vi vinner med 1–0”

avPär Karlsson

VISBY. Det blir blocköverskridande samarbete på läktaren när det svenska succélaget ska hejas fram i kvartsfinalen mot England.

Förutom en representant från regeringen kommer även M-ledaren Ulf Kristersson att åka till fotbolls-VM och matchen i ryska Samara.

–  Kan man bara vara med och heja på så tycker jag det kändes som en otroligt angelägen och rolig uppgift att få göra, säger Kristersson.

Den svenska regeringen valde att bojkotta invigningen och Sveriges matcher i gruppspelet i fotbolls-VM i Ryssland. Man gjorde det i solidaritet med Storbritannien efter giftattacken mot en rysk ex-spion i brittiska Salisbury.

Men när gruppspelet var över och Sverige gick vidare så åkte en representant, näringsminister Mikael Damberg (S), till åttondelsfinalen mot Schweiz.

Även när kvartsfinalen mot England spelas nu på lördag, i ryska Samara, kommer ett statsråd att vara på plats.

Kristersson åker till Ryssland

Nu står det också klart att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ansluter sig till den svenska hejarklacken på plats.

– Vi bestämde oss för att vi självklart vill vara på plats. Jag förstår att det är laget som gör jobbet, men kan man bara vara med och heja på så tycker jag det kändes som en otroligt angelägen och rolig uppgift att få göra, säger han.

– Så vi sticker i väg och tittar på kvartsfinalen och hoppas att den följs av en semifinal.

Hur ser du på Sveriges insatser så här långt i VM?

– Det är makalöst bra. Är man i min ålder är det svårt att inte tänka på sommaren 1994, både väder- och fotbollsmässigt. Det är lite annat sorts spel säger de som kan mer om fotboll än vad jag kan. Men det är klart att ett lag som håller nollan, ett sådant lag har goda förutsättningar.

Sveriges regering var inte på invigningen eller på matcherna i gruppspelet. Hur ser på deras agerande i den här frågan?

– Jag tycker att de har agerat korrekt. Jag tycker att det var rätt att inte vara på invigningen, det fanns goda skäl att markera mot Ryssland som stat, inte minst efter det förfärliga som hände i Salisbury. Invigningsjippot kunde man därför utebli ifrån på goda grunder. Men jag tycker inte att det ska gå ut över svensk fotboll. Vi har alla skäl att stötta vårt landslag var de än spelar någonstans.

”Mitt tips är 1–0”

Kristersson har själv aldrig spelat fotboll, under uppväxten ägnade han sig i stället åt truppgymnastik. Men han har ändå tvingats skaffa sig kunskaper.

– Det lilla jag kan om svensk fotboll nu handlar om damfotboll. Jag har två döttrar som är enormt entusiastiska och spelar fotboll hela tiden. Då tvingas man lära sig om offside och annat.

Hur går det i matchen?

– Mitt tips är 1–0, om det inte blir straffar, då vinner vi där.

ARTIKELN HANDLAR OM