Mejla

Ingvar Persson

Kristerssons kränkta ton klingar falskt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N

Moderatledningen är irriterad. Ulf Kristersson tycker att hans politiska motståndare missförstår honom, kanske till och med avsiktligt. Det berättar Kristersson för tidningen Arbetet.

Egentligen handlar det om två saker. För det första anställningsskyddet i LAS som moderatstämman i höstas bestämde sig för att ändra i grunden. I stället för tjänsteår borde kompetensen avgöra, menar moderaterna.

Ett slag mot hela anställningstryggheten, säger kritikerna.

Massor av skäll

Moderatledaren har dessutom fått massor av skäll för idé att lagstifta om lägre löner för nyanlända och långtidsarbetslösa. Den värsta sortens politisk hemslöjd har vi kallat förslaget. Den stora oron är att ett system med lagstiftade löner för några kommer att pressa ner allas löner.

Allt det här gör alltså Kristersson och andra ledande moderater ledsna.

De vill ju inte ta bort anställningstrygghet, bara förändra den. Och lönelagarna ska ju bara sänka lönen för nyanlända och långtidsarbetslösa, inte för alla som kritikerna påstår.

Moderatledarens problem är bara att han har fel. Anställningsskyddet för svenska löntagare handlar om turordningsreglerna. Utan dem skulle det i praktiken vara chefen som ensam avgjorde vem som får sparken.

Påverkar andra

Och när det gäller löner så sätts de visserligen efter förhandling, men det sker på en slags marknad. Om staten pressar ersättningen för några kommer det också att påverka vad andra kan få betalt.

Inte alla kanske. Lönerna för civilingenjörer, gymnasielärare eller sjuksköterskor skulle sannolikt inte påverkas av Moderaternas lönelagar. Men i branscher som fastighetsservice, handel eller restauranger har de anställda verkligen anledning att vara oroliga.

För Kristersson, som ju tror på marknaden, borde det inte vara så svårt att förstå.

Två alternativ

När det gäller arbetsmarknaden finns det egentligen bara två sätt att förstå den moderata harmen över den kritik partiet får.

Kanske begriper faktiskt inte den moderata partiledningen hur vardagen och arbetslivet fungerar.

Det skulle vara illa nog.

Ännu värre är det om Ulf Kristerssons kränkta uppsyn är spelad. Om han bara låtsas att han inte förstår kritiken mot en politik som skulle skapa mindre trygghet och större klyftor, eftersom en sådan politik knappast kan försvaras.

Vi väljer att tro att Kristersson inte förstår. Alternativet - att han medvetet bluffar - skulle vara förfärligt.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.