Holm i ’legotvist’ – med Skatteverket

”Förvånad över att ha hamnat här...”

avAndreas Käck

Stefan Holm, 42, har hamnat i en tvist med Skatteverket.

Den före detta höjdhoppsstjärnan nekas avdrag på 24 000 kronor för en tillbyggnad han bland annat använder till sin legoverksamhet, och väljer nu att överklaga till förvaltningsrätten.

– Jag vill veta vad som gäller, säger Holm.

Sportbladet har tidigare berättat om Stefan Holms enorma intresse för lego. I höstas släppte han en bok, ”Svenska sportbitar”, där han bygger upp scener ur idrottshistorien och reflekterar över prestationerna.

– Det finns säkert människor som tycker att det är konstigt att man bygger med lego, men pfft, folk spelar golf. Folk spelar gitarr. Något ska man göra, har Holm sagt.

Nu har hans stora intresse delvis föranlett en tvist med skatteverket.

Nekas avdrag

När Holm köpte sin villa år 2006 gjorde han en tillbyggnation som han därefter hyrt ut till sin bolagsverksamhet (Scholm AB och Bit ihop AB).

Holm uppger att utrymmet har använts till hans idrottsverksamhet samt till och från som gymövningslokal för honom och hans son Melwin, som också är höjdhoppare på elitnivå.

På senare tid har utrymmet i allt större utsträckning använts för Holms legoverksamhet där ett 35 kvadratmeter stort kontor har använts på daglig basis.

Holm vill göra avdrag på hyresersättningen, 24 000 kronor, men Skatteverket säger nej.

”Skatteverket anser inte att det kontorsrum som disponeras av ditt bolag utgör en större del av fastighetens yta och den mindre del av gemensamma bostadsytor (arbetshörna enligt bifogad ritning) som används kan knappast medföra mer än en marginell ökning av kostnader för el och värme etcetera.

Det är inte heller troligt att fastigheten anskaffats enkom på grund av företagets behov av lokaler då denna typ av lokal, det vill säga kontorsrum, kan inrättas i många fastigheter.

Mot bakgrund av ovanstående och att du inte lämnat några uppgifter om dina faktiska merkostnader vidhåller Skatteverket tidigare beslut där avdrag för merkostnader medgavs med skäliga 3 000 kr”, skriver man i sitt beslut.

1 av 5 | Foto: Mikael Solebris

”Vill veta vad som gäller”

Stefan Holm förstår inte resonemanget.

– Jag har tagit ut hyra i säkert tio år utan att Skatteverket reagerat. De skriver att det handlar om en ”mindre arbetshörna”. Men vadå, 35 kvadratmeter är väl ingen mindre arbetsplats? I alla fall inte i min värld. Jag antar att de har rätt stora kontor på Skatteverket i så fall…, säger han.

Du köper inte deras motivering?

– Alltså, det är möjligt att jag har fel. I så fall är jag ”fine” med det, då betalar jag. Men jag vill veta vad som gäller. Om vi över huvud taget pratar om samma sak.

– När jag skapade bolaget handlade verksamheten om höjdhopp. Då kunde jag använda lokalen för att träna. Nu är det mer lego. Jag kan bygga lego där, jag kan förbereda mina föreläsningar där, jag kan ta bilder till min bok där. Hade jag hyrt en helt separat lokal på 35 kvadratmeter så hade jag ju använt den till exakt samma sak, så jag förstår inte riktigt skillnaden, säger Holm.

”Vill göra rätt för mig”

Han väljer att överklaga till förvaltningsrätten.

– Jag vill veta vad som gäller och det kostar inget att överklaga, så varför inte? Jag tror dessutom att det finns många andra egenföretagare där ute i landet som gör samma sak och som vill veta vad som egentligen gäller.

Det finns ytterligare instanser efter förvaltningsrätten. Kammarrätter och Högsta förvaltningsdomstolen. Hur långt är du beredd att driva detta?

– Äsch, efter förvaltningsrätten skiter jag i det här. SÅ viktigt är det inte. Men jag vill ju veta vad som gäller.

Hur ser du på att du hamnat i den här situationen? Är det något som tynger dig?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag är bara lite förvånad över att ha hamnat här helt plötsligt. Jag vill ju bara göra rätt för mig, säger Stefan Holm.

ARTIKELN HANDLAR OM