Svaret: ’Värdnationen ska ha enkel lottning’

avMartin Tolén

Fotbollsvärlden undrar hur det ryska landslaget fick så enkel lottning till sommarens VM-slutspel.

Rättvist, menar ryssarna själva.

– Värdnationen ska ha en enkel grupp. Annars minskar intresset markant, säger förre förbundskaptenen Gadzhi Gadzhiyev.

1 av 2 | Foto: Aleksey Nikolskyi / TT / NTB Scanpix
Vladimir Putin skålade i Champagne efter Ryssland fått sin grupp framlottad av bland andra Diego Maradona.

Medan Sverige lottades in i grupp F tillsammans med Tyskland, Mexiko och Sydkorea drog Ryssland en rejäl vinstlott i sin VM-grupp.

Hemmanationen möter Uruguay, Egypten och Saudiarabien – den överlägset sämsta gruppen sett till Fifas världsrankning – vilket fått spekulationerna att starta: Var lottningen riggad?

– Jag försöker förstå hur i hela friden Ryssland kunde få så enkel lottning. Jag kan inte begripa det…, sa Landon Donovan, före detta lagkapten i USA:s landslag och nu tv-expert i Fox Sports, sarkastiskt.

– Det är absurt att tro det, sa Fifa-höjdaren Chris Unger på frågan om riggad lottning inför gårdagens händelser.

Enligt Business Insider var det fem procents chans att Ryssland skulle få något av de tre sämsta lagen i respektive seedningspott.

”Annars minskar intresset”

Men i Ryssland tar man emot lottningen med glädje.

Och om så lottningen var uppgjord är det inte mer än rättvist, tycker förre förbundskaptenen Gadzhi Gadzhiyev (verksam i den ryska landslagsfotbollen mellan 1986 och 1999).

– Jag tycker att värdnationen ska ha en sådan enkel grupp. Annars minskar intresset för mästerskapet markant. Om värdnationen tar sig vidare från gruppen är det bra för turneringen, säger Gadzhi Gadzhiyev enligt ryska R-Sport.

72-åringen vill dock inte ta ut något avancemang i förskott, även om han anser att förutsättningarna är snudd på optimala.

– Vi borde gå vidare. I ett VM finns det några svaga motståndare och även om man inte vill säga det av respekt så tror jag att det ryska laget var nöjda och kommer att kunna ta sig vidare, säger Gadzhiyev.