Annas motorlista 28/8

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Rubens Barrichello, fyra på Annas Motorlista.
Foto: AP
Rubens Barrichello, fyra på Annas Motorlista.

POLE POSITION

1) Jorge Lorenzo

Den 23-årige spanjoren är på väg mot ett VM-guld. Han är dessutom på väg att mer än fördubbla sin lön - från 40 miljoner kronor om året till 100 miljoner kronor om året. I samband med helgens tävling i USA har hans Yamaha också presenterat hans nya teamkamrat. Ben Spies blir Lorenzos stallkamrat 2011.

•Viasat Motor, lördag kl 19.45, söndag kl 20.30

2) Mark Webber

Red Bullföraren kommer till Spa och omstarten som VM-ledare. Men det är jämnt, 20 poäng skiljer de fem första F1-förarna åt och numera får man 25 poäng för en seger. Positivt för Red Bull att de återigen klarade FIAs test av framvingen. Till nästa tävling på Monza ska testet skärpas och även inkludera underredet.

•Viasat Motor söndag kl 14.00

3) Tomasz Gollob

Fyra tävlingshelger kvar och det är tajt mellan polackerna i VM-ledningen, fem poäng skiljer ledande Gollob och tvåan Jaroslaw Hampl. Svenskarna Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren slåss om den viktiga åttondeplatsen och nu skiljer en poäng dem åt. Tävling i Kroatien i kväll.

•SVT 24, lördag kl 20.00

4) Rubens Barrichello

Kör sitt 300:e F1-lopp på Spa, eller är det nummer 301? Formula1.com räknar inte tävlingen i San Marino 1994 där han kraschade under fredagen och då blir det 300 i morgon.

Oavsett vad har ingen annan F1-förare kört lika många lopp.

5) Antonio Cairoli

Precis som väntat vann italienaren VM -guldet i MX1. Det är hans fjärde VM-titel.

– Jag hade inte förväntat mig att vinna här, men det är skönt att ta hem titeln så tidigt som möjligt, säger 24-åringen från Sicilien.

Två lopp återstår av säsongen.

6) Kimi Räikkönen

Citroën vill behålla finländaren även nästa säsong, men ännu har teamet varken pratat med Kimi eller hans manager om framtiden.

7) Joakim Ljunggren

Femma i enduro-VM när nu tre deltävlingar återstår. Klassen E2 är väldigt tuff i år och det känns som om allt och lite till måste gå hans väg för att han ska kunna försvara sitt brons. Mästerskapet kör i Grekland i helgen.

8) Timmy Hansen

Två tävlingshelger kvar i Formula BMW och svensken är fyra i serien, han jagar Carlos Sainz junior som är 21 poäng framför.

•Viasat Motor söndag kl 08.25

9) Bernie Ecclestone

Har återigen härliga uttalanden:

– Michael Schumacher hade vunnit i en Red Bull.

– Förbudet mot stallorder bör avskaffas.

– Fernando Alonso kommer aldrig att uppnå det Schumacher gjorde hos Ferrari.

10) Marcus Ericsson

Omstart i GP2 och tre race kvar. Än så läng har han bara tagit poäng i två lopp den här säsongen och nu ändrar man bilen och närmar sig inställningarna från förra året då Super Nova gjorde en bra avslutning. Kvalet var dock tungt, svensken startar som 21:a i dag.

•Viasat Motor lördag kl 15.35, söndag kl 10.30

MOTORSTOPP

Heinz Harald Frentzen

Den före detta VM-tvåan i F1 hoppar av Gold Coast 600 och lägger av med motorsport.

– Mitt team behöver en bra förare, ett proffs. Jag har inte kört så mycket på slutet och kör inte för fullt längre. Jag vill inte vara ett handikapp, säger han till Autoweek.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN