Danmarks statsminister: ”Inför gemensam gränskontroll”

avLinnea Järkstig, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen och svenske inrikesministern Anders Ygeman.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, vill att Norden inför gemensamma gränskontroller.

Anledningen är att minska de negativa konsekvenserna av de svenska id-kontrollerna.

– Plötsligt är det gränser mellan de nordiska länderna, säger han till DR Nyheder.

Det var den 4 januari som de svenska id-kontrollerna i Danmark blev verklighet. Samma dag beslutade Lars Løkke Rasmussen att införa egna stickprovsmässiga gränskontroller mot Tyskland.

Men nu vill han att de nordiska länderna ska enas om en gemensam gränskontroll på gränsen till Tyskland, främst för att slippa de negativa konsekvenserna från de svenska id-kontrollerna.

– Man skulle kunna föreställa sig att de nordiska länderna i högre grad samarbetar om en gemensam nordisk gräns i stället för den tunga gränskontroll vi nu har internt i Norden, säger Lars Løkke Rasmussen till DR Nyheder.

Förstör storköpenhamn

Anledningen till förslaget är att de svenska id-kontrollerna enligt statsministern förstör infrastrukturen i ”storköpenhamn”.

– Om vi inte lyckas lösa problemet genom att Europa skyddar sina gränser får vi den negativa effekten att det plötsligt är gränser mellan de nordiska länderna, säger han.

Men det är fortfarande oklart om statsministern kan få stöd för planen. Enligt stödpartierna kan gemensam gränskontroll inte bli verklighet så länge Sverige och Danmarks flyktingpolitik går åt motsatta håll. Samtidigt anser de konservativa att denna fråga bör lösas på EU-nivå.

Ygeman: ”Ingen kommentar”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har i nuläget ingen kommentar till det danska utspelet.

– Inte mer än att det är positivt att Danmark vill hitta gemensamma vägar framåt, men det är inget vi kommenterar i sak just nu, säger Victor Harju, pressekreterare hos inrikesministern.

Inom de närmsta två eller tre veckorna planerar inrikesministern att besöka sin danska motsvarighet, justitieministern Søren Pind. Victor Harju poängterar också att gränskontrollerna precis förlängts till den 9 mars och att id-kontrollerna som det ser ut i dag kommer genomföras fram till den 4 juli.

Publicerad: