Lööfs ultimatum om samarbete med Sverigedemokraterna

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har beskyllts för att vara otydlig kring hur partiet ställer sig till att regera med stöd från Sverigedemokraterna efter nästa val.

I en intervju med Aftonbladet TV säger Centerns Annie Lööf blankt nej till alla former av SD-samarbete:

– Centerpartiet kommer inte sitta i en regering som är beroende av SD.

Under den senaste tiden har Alliansens inställning till att samarbeta med Sverigedemokraterna blivit en av de mest centrala frågorna i svensk politik.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har sagt att han vill bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. En opinionsundersökning från Ipsos, som DN publicerade i helgen, visar att en växande andel av alliansväljarna vill se ett närmande till SD.

Ratar SD-samarbete

Moderaternas Anna Kinberg Batra har anklagats för otydlighet kring hur partiet ser på relationen till SD. Centerledaren Annie Lööf har krävt raka besked från sin allianskollega.

– Anna Kinberg Batra behöver vara tydlig med hur hon ser på alternativen, har hon sagt till DN.

I en intervju med Aftonbladet TV ställer Lööf ett ultimatum i regeringsfrågan.

– Jag är trygg i mitt ledarskap och hur Centerpartiet ser på detta. Vi vill se Anna Kinberg Batra som statsminister i en stark Alliansregering efter valet 2018, säger hon, och fortsätter:

– Centerpartiet kommer inte sitta i en regering som får aktivt stöd eller samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi kommer att ställa oss utanför ett sådant samarbete.

”Trött på ekorrhjulet”

I Norge har det stora högerpartiet Høyre bildat regering tillsammans med Fremskrittspartiet, som ofta beskrivs som motsvarigheten till SD i vårt västra grannland.

I Aftonbladet TV vill Annie Lööf inte gå in på hur Centern skulle agera om ett liknande scenario skulle inträffa i Sverige 2018.

– Jag är trött på det demokratiska ekorrhjulet där det bara diskuteras hur andra partier kommer att agera. Jag är tydlig i den här frågan, nu behöver vi prata politik, säger hon på frågan om C skulle kunna tänka sig att stödja en rödgrön regering efter valet.

Publicerad: