Demonstrationer i USA - champagne i Moskva

1 av 3

NEW YORK. Tiotusentals amerikaner går ut och protesterar mot en demokratiskt vald president som inte ens tillträtt.

Samtidigt korkar president Putin upp champagnen i Kreml.

Man behöver inte vara särskilt misstänksam för att undra varför.

När jag promenerade från hotellet i går kväll ut på Sjätte avenyn möttes jag av en lång och bred orm av arga demonstranter. Den fortsatte kvarter efter kvarter.

Deltagarna skrek slagord som "Fuck Trump" och "Ut med Trump". Lite meningslöst kan man tycka när det amerikanska folket precis valt honom.

Men demonstranterna var chockade och frustrerade över att 60 miljoner amerikaner röstat på en som de tycker smått galen och farlig kandidat.

Det är i sanning en märklig situation när amerikanska medborgare går ut på gatan för att uttrycka sin avsky för den tillträdande presidenten och en av USA:s värsta konkurrenter på den internationella arenan jublar.

Helt annan tongång

I över ett års tid har propagandan i Ryssland målat ut valet i USA som en riggad och odemokratisk process. Plötsligt är tongången i de Kremlkontrollerade medier en helt annan.

Av alla ledare i världen finns det ingen som är så nöjd med valet av Trump som Vladimir Putin.

Det beror inte främst på att Trump sagt snälla saker om den ryske presidenten. Istället handlar det om maktstrategi.

Ryssland har lidit ekonomiskt av att ha blivit isolerat av USA och Europa efter annekteringen av Krim från Ukraina. De ekonomiska sanktionerna gör det svårare för Putin att förverkliga sin dröm om att återupprätta Rysslands stormaktsstatus.

Med Trump i Vita huset tror Putin att han fått en motpart som är beredd att gräva ner stridsyxan med Ryssland. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om Putin dyker upp på Trump fashionabla sommarställe i Florida redan innan fastighetsmiljardären tillträtt. Alternativt att Putin rullar ut röda mattan för Trump i Kreml i ett försök att smickra honom.

Återupprustat Ryssland

Putins plan är att USA åter ska se Ryssland som sin jämlike. Så som det var när Sovjetunionen fanns och de två supermakterna dominerade världspolitiken.

Dit vill Putin nå igen. Det är därför han de senaste tio åren på ett systematiskt sätt återupprustat Ryssland militärt. Det är därför han låter ryskt stridsflyg delta i kriget i Syrien. Som en pokerspelare försöker han tvinga sig till en plats vid spelbordet.

Den ideologiska konflikten mellan USA och Ryssland existerar inte längre. Men det kan ändå finnas ett intresse både hos Putin och Trump att dela upp världen för att på så sätt minska risken för konfrontationer dem emellan.

Putin får fria händer i sin intressesfär och USA slipper ha ett Ryssland som ständigt försöker störa USA:s maktambitioner.

I ett första skede är Putin sannolikt nöjd med ett löfte från Trump om att inte ge Nato-medlemskap till några fler av de före detta Sovjetrepublikerna. Dessa är i dag självständiga länder men Ryssland försöker med en kombination av piska och morot hindra dem från att liera sig med västvärlden. Ukraina och Georgien är tydliga exempel.

Signal till Putin

Putin ogillar i högsta grad vad han ser som en inringning av Ryssland från Nato.

Han blundar för det faktum att Polen, de baltiska staterna och andra före detta östländer som var del av den sedan Berlinmurens fall avsomnade Warszawapakten, gått med i Nato just för att de fruktar den ryska björnen.

Under valrörelsen har Trump gjort en rad uttalanden som pekar mot att han kan tänka sig att låta Ryssland få behålla Krim. Genom att inte garantera Natos kollektiva försvar skickar han en signal till Putin att han kanske inte skulle sätta in amerikanska trupper ifall Putin annekterar Estland, Lettland och Litauen.

Trumps möjlige utrikesminister Newt Gingrich har beskrivit Estland som "en förort till Sankt Petersburg".

Den typen av uttalanden kan uppmuntra Putin att testa hur långt han kan gå.

De närmaste månaderna kommer det att finnas ett maktvaccum där Obama är på väg ut som president utan att Trump ännu tillträtt. Den tiden kan vara lockande för Putin att försöka utnyttja.

Maktvakuum

Vi vet ännu inte hur Trump kommer att agera visavi Ryssland. Kanske kommer han att ha en helt annan attityd nu när han blivit vald till president. Men det är i sanning en märklig situation att Rysslands president firar ett val av en amerikansk president.

Om Hillary Clinton blivit vald hade det varit ett helt annat ljud i skällan. Hon är en slipad och erfaren politiker som inte hade gått på några trick från Putin. Att Trump helt saknar erfarenhet av det geopolitiska maktspelet ska inte underskattas.

Obama skapade med sin ovilja till militär konfrontation ett maktvakuum som Putin och andra kunnat utnyttja. Kanske kommer Trump att åstadkomma en återgång till en gammal världsordning som vi trodde försvunnit.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM