”Vi ska regera med KD och M”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Sverigedemokraterna vill bilda regering med KD och Moderaterna. Det var Jimmie Åkessons budskap under sommartalet i Sölvesborg. Detta trots att båda partierna fortfarande ger Sverigedemokraterna kalla handen.

– Jag förväntar mig inte att de säger jippie. Jag förväntar mig snarare att om de inte får majoritet nästa val så är det rimligt att de slutar med sandlådementaliteten och börjar prata med oss, säger Jimmie Åkesson.

Fyra årstidernas park i Sölvesborg var packad med folk när Jimmie Åkesson höll sitt traditionsenliga sommartal. Han inledde med att raljera över Miljöpartiets medlemsras vilket drog ned den första stora applåden. Sedan talade han om svenska framgångar i OS för att snabbt gå över till en återkommande fråga för partiet – utträde ur EU. Brexit har inte blivit den katastrof som man förutspådde, menar Åkesson.

– Storbritannien går före och visar vägen för alla frihetsälskande européer. Det är dags att vi på allvar lyfter den här frågan också i Sverige, sa Jimmie Åkesson.

Sossarna för SD:s politik

Flera gånger under talet påpekade Åkesson att andra partier tagit över deras politik. Att det har blivit populärt bland partiledare att tala om svenska värderingar. Och att Socialdemokraterna har öppnat för ett tiggeriförbud.

– Jag har inget emot om de verkligen svänger i vår riktning. Tvärtom vore det inte en dag för tidigt, sa han.

Vill regera med KD

Mot slutet av talet släppte Åkesson en nyhet. Han vill regera tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna. Åkesson kallar förslaget en mitten-högerregering. Ett samarbete med M har varit på tal tidigare men Anna Kinberg Batra har hela tiden sagt nej. Ebba Bush Thor är inte tillfrågad.

– Sist jag träffade henne var när kungen fyllde år. Så nej, hon är inte tillfrågad.

– Ju större vi blir desto svårare blir det för de andra partierna att hävda att de inte ska prata med oss. Det är direkt oansvarigt, sa Jimmie Åkesson i utfrågningen efter sommartalet.

Har inte ändrat åsikt

Johanna Jämstorp, presssekreterare Kristdemokraterna, säger på telefon att det inte är aktuellt. Partiledare Ebba Bush Thor ser inte ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna.

– Ebba Bush Thor står på samma punkt som tidigare. Det är fortfarande inte aktuellt, säger Johanna Jämstorp.

Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé, avfärdar Åkessons invit. Partiledningen står fast vid att SD inte är en potentiell partner.

– Allt fler väljare ser att Sverigedemokraterna inte är regeringsdugliga och det stressar Åkesson. Moderaternas plan ligger fast och vi går till val för att få ett så starkt stöd som möjligt för en alliansregering. En röst på Moderaterna kommer vara den bästa garanten för att byta ut Stefan Löfven, säger Tomas Tobé.

Vill höja pensionen

Sommartalet innehöll ett nytt löfte. Sverigedemokraterna ska förbättra för fattigpensionärerna. Partiet vill höja garantipensionen med 10 procent.

– Den som kräver sin rätt ska först göra sin plikt, men den som har gjort sin plikt ska också ha sin rätt. Därför förslår vi en höjd garantipension med 795 kronor i månaden.

Hur ska ni finansiera det?

– Det är en kostnad på tre miljarder ungefär. Det har vi budgeterat för tidigare. Men vi får vi återkomma i höst med de exakta prioriteringar.

Hur kommer ni prioritera?

Ett exempel är att återställa krogmomsen. Vi har talat tidigare om att gör. Vi sparar ju också genom invandringspolitiken.

Publicerad: