Bäckström vill komma till VM

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Först Henrik Lundqvist – här är nästa glädjebesked som landslagsledningen ville ha.

Enligt uppgifter till Sportbladet vill Nicklas Bäckström, 29, komma till VM.

Bara ett negativt besked vid läkarundersökningen kan stoppa Washingtons superstjärna.

Det har varit en minst sagt bra dag för förbundskapten Rikard Grönborg. Först lämnade Henrik Lundqvist klartecken och nu säger källor med insyn till Sportbladet att även Nicklas Bäckström vill komma till Köln.

Något Viasats reporter Jonathan Lindquist var först att berätta på Twitter.

Men enligt Sportbladets uppgifter väntar först den obligatoriska läkarundersökningen i Washington. Blir det inga bakslag där förväntas Bäckström flyga till Europa senare den här veckan.

Återigen föll Washington tungt i Stanley Cup-slutspelet. Efter en strålande grundserie tog det stopp i den andra omgången. I den sjunde och direkt avgörande matchen blev Capitals nollat i sin egen hemmaarena av Pittsburgh, som vann med 2–0.

Ingen kan skylla uttåget på Nicklas Bäckström. Han har snittat en poäng under slutspelet och i grundserien gjorde han 86 poäng på 82 matcher, hans poängmässigt bästa säsong sedan 2010.

Därmed är Washington Capitals säsong över, den stora frågan har varit om även Bäckströms säsong är över eller om den fortsätter med VM-spel.

Bäckström rankas som en av världens absolut bästa centrar och är givetvis en drömförstärkning för förbundskapten Rikard Grönborg.

Vann VM-guld redan 2006

Direkt efter förlusten mot Pittsburgh ville inte Bäckström svara på några frågor om VM, men när den värsta besvikelsen lagt sig fanns ett sug efter att förlänga säsongen med VM-spel.

Men enligt källor till Sportbladet kommer Bäckström att ansluta till den svenska VM-truppen i Köln, bara han får okej vid läkarundersökningen.

Nicklas Bäckström var med och vann VM-guld i Riga 2006 redan 2006, då han bara var 18 år.

Däremot ser det inte ut att bli något VM-spel för Bäckströms lagkamrater Marcus Johansson och André Burakovsky. Den förstnämnde berättade för Sportbladet att han spelat med ett brutet finger. När det gäller Burakovsky har han ett utgående kontrakt med Capitals, vilket av försäkringsskäl mer eller mindre omöjliggör spel i VM.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!